UDMR isi APARA PENALII: “Credem in nevinovatia lui Marko Attila si suntem solidari cu el”

Presedintele UDMR, KELEMEN HUNOR, i-a luat apararea vineri lui MARKO ATTILA, ex-deputatul plecat in Ungaria, pentru care DNA a cerut arestarea, si a afirmat ca formatiunea pe care o conduce crede, in continuare, in nevinovatia lui.

Astfel, KELEMEN HUNOR a declarat, vineri, la Congresul UDMR de la Cluj, ca MARKO ATTILA si-a desfasurat activitatea ani la randul in interesul comunitatii maghiare.

“Am adoptat legi prin care am redobandit o parte considerabila a bunurilor care au apartinut comunitatii maghiare, de exemplu, padurile care au fost in proprietate colectiva si imobilele care au apartinut confesiunilor maghiare. Dar pericolul renationalizarii este mai mare ca oricand. Romania s-a angajat sa restituie in natura bunurile confiscate in timpul dictaturii comuniste, iar in cazurile in care acest lucru nu este posibil, sa ofere compensatii banesti echitabile. Insa, momentan, constatam ca persoanele care au aplicat cu buna credinta legea, sunt pedepsite, iar in cazul comisiilor de restituire se aplica principiul culpabilitatii colective. Sa fie clar, credem in continuare in nevinovatia lui Markó Attila si suntem intru totul solidari cu el. Marko Attila si-a desfasurat activitatea ani la randul in interesul comunitatii maghiare”, a spus KELEMEN HUNOR.

Citeste si: MARKO ATTILA se considera CONDAMNAT PE NEDREPT si vrea o noua VIATA in UNGARIA

Potrivit acestuia, UDMR s-a angajat sa sprijine lupta impotriva coruptiei, “dar nu poate nicidecum asista la formularea unor acuzatii ticluite sub acest pretext”.

“Am obtinut dreptul de a folosi liber simbolurile noastre nationale, dar numarul persoanelor care vor sa ne priveze intr-o maniera de-a dreptul furibunda de aceasta posibilitate creste pe zi ce trece. Aceste persoane vor sa ne confiste drapelele, imnurile si sarbatorile. Tocmai din acest motiv am propus sa cadem la o intelegere care sa stipuleze ca drepturile dobandite nu pot fi stirbite nici prin mijloace administrative si nici prin adoptarea de noi legi, urmand ca legislatia existenta sa fie aplicata fara exceptie. Am, in continuare, convingerea ca in situatia de astazi, care pare incerta, merita sa incheiem un asemenea acord majoritate-minoritate, caci acesta ar asigura un prezent predictibil si un viitor planificabil”, a subliniat liderul UDMR.

KELEMEN HUNOR i-a luat apararea si lui NAGY ZSOLT, condamnat la patru ani de inchisoare pentru coruptie.

Citeste si: PLENUL CAMEREI DEPUTATILOR A LUAT ACT DE DEMISIA LUI MARKO ATTILA

“Nagy Zsolt este nevinovat si a fost totusi incarcerat. Trebuie sa fim solidari cu el si sa transformam justitia intr-o institutie care nu permite astfel de procese inechitabile. Te sustinem Zsolt! Speram ca vei fi liber in curand. Daca nu vom fi capabili sa explicam acest lucru, nu vom fi capabili sa luptam pentru dreptatea noastra, iar aceasta situatie va conduce la o deceptie uriasa in randul alegatorilor careia il vom cadea victima si noi. Trebuie sa spunem raspicat: justitia trebuie sa functioneze, iar noi sprijinim stradania de a o face functionala. Dar respingem generalizarile si etichetarea. Vom fi intotdeauna solidari cu cei care au fost nedreptatiti. Statul de drept inseamna lipsa totala a arbitrarului”, a spus KELEMEN HUNOR.

Sursa foto: epochtimes-romania.com