UDMR NU VA SUSTINE, IN ACTUALA FORMA, LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENTA

Liderul grupului UDMR TANCZOS BARNA a declarat ca, in actuala forma, proiectul de LEGE PRIVIND VOTUL PRIN CORESPONDENTA nu poate fi sustinut “NICI IN SENAT si NICI IN CAMERA DEPUTATILOR”.

“Astazi, pe fuga, pe graba, vom vota o lege care ridica foarte multe semne de intrebare. (…) Au dreptate insa cei care spun ca dreptul la vot trebuie asigurat si ca noi, Parlamentul, suntem obligati sa cream un sistem de vot care sa le permita celor care au plecat din tara sa voteze. In acelasi timp, trebuie sa avem in vedere si prevederile constitutionale. Votul trebuie sa fie secret. Asigura acest sistem un vot secret pentru cetateni? Asigura un tratament egal pentru cei din tara si pentru cei care voteaza din strainatate? Nu cred”, a spus senatorul UDMR, in timpul dezbaterilor din plenul Senatului.

CITESTE SI: TARICEANU va ataca la CCR LEGEA VOTULUI PRIN CORESPONDENTA

El a adaugat ca, in opinia sa, sistemul de vot propus prin initiativa legislativa nu este unul “ECHIDISTANT, CORECT, EGAL” pentru toti romanii.

“Cineva care este imobilizat la pat in Romania se roaga de presedintele unei sectii sa trimita urna mobila, iar afara simplu, printr-o imprimanta si un plic, se rezolva aceasta problema fara sa verifice cineva daca adresa, prin acea solicitare electronica trimisa in tara, este sau nu o adresa corecta”, a subliniat Tanczos Barna.

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondenta, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare, iar alegatorii din strainatate vor putea sa opteze pentru aceasta procedura printr-o cerere scrisa transmisa ambasadei sau printr-un formular online.

Propunerea legislativa urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.

Sursa foto: bzi