UDMR pregateste un proiect pentru Tinutul Secuiesc. Reactia INCREDIBILA a unui deputat UDMR!

Presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Bíró Zsolt, a declarat ca UDMR a elaborat un proiect de autonomie a Tinutului Secuiesc, pe care l-au inmanat Partidului Civic, saptamana trecuta, atunci cand s-a inmanat si protocolul dintre cele doua formatiuni.

Intrebat daca proiectul vizeaza autonomia pe trei nivele, raspunsul dat de presedintele PCM a fost ca trebuie facuta distinctie intre autonomia teritoriala si autonomia etnica.

Intrebat cum comenteaza aceasta informatie, deputatul UDMR Szabo Odon a avut o reactie incredibila: a declarat ca il mira faptul ca stirea reprezinta un “breaking news” pentru televiziuni, completand ca nu e ceva important, deoarece despre asta se vorbeste de 25 de ani.

Citeste si: Doua proiecte privind autonomia Tinutului Secuiesc, in dezbatere publica. Afla aici detalii

“Intre liderii comunitatilor maghiare au existat intalniri si am avut colaborare cu toate formatiunile maghiare. Cei care au avut pareri divergente e normal sa se regaseasca in comunitatea noastra. UDMR a fost purtatoare de dialog. Este formatiunea care a spus ca trebuie un dialog permanent cu majoritatea romaneasca. As fi fost ingrijorat din partea comunitatii romanesti daca nu as avea un partener solid. Sunt mirat ca este o stire breaking news. Nu mi se pare ceva important, ci un lucr de care vorbim de 25 de ani. Vorbim despre descentralizarea nu doar intr-o regiune si despre autonomia culturala. Proiectul descentralizarii nu a fost definitivat. Autonomia culturala inseamna ca de exemplu pentru acele institutii culturale ale comunitatii noastre… sa va spun un caz concret la Oradea. La o scoala de aici, directorul scolii sa fie numit de catre aceasta comunitate, adica de parinti”, a declarat deputatul UDMR, Szabo Odon.

Gyrogy Laszlo, Consiliul National Secuiesc Targu Mures: “Noi n-am militat pentru autonomie culturala, ci pentru autonomie teritoriala, bazata pe ratiuni istorice. Autonomia culturala a UDMR nu o impartasim. Consiliul National Secuiesc vorbeste despre autonomia teritoriala pe ratiuni istorice. Este vorba despre o descentralziare pe tinuturi istorice. Nu se ataca integritatea tarii. De ce sa nu gestionam noi teritorii ca sanatatea. Nu cunoastem proiectele UDMR”.

Foto: Libertatea