KELEMEN HUNOR da semne ca UDMR va sustine MOTIUNEA de CENZURA! ASII din maneca lui DRAGNEA

Presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, Kelemen Hunor, ar urma sa inceapa de luni negocieri cu reprezentanti ai Guvernului, dar si ai coalitiei PSD-ALDE, el primind mandat in acest sens sambata, in Consiliul Permanent al UDMR. El a explicat atunci ca partidul sau nu este interesat in acest moment de portofolii in Guvern, iar personal nu are ambitii legate de functia de vicepremier, informeaza News.ro.

UPDATE 4: Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a dat de inteles ca sustine proiectul de lege propus de UDMR privind declararea zilei de 15 martie drept Ziua Maghiarilor din Romania, explicand ca discutiile pe proiect s-au purtat de mai multa vreme intre UDMR si coalitia guvernamentala PSD-ALDE.

Liviu Dragnea a sustinut ca votul dat pentru Ziua Maghiarilor nu ar fi ceva neobisnuit, pentru ca UDMR si coalitia PSD-ALDE au un acord in baza caruia discuta pe diverse teme inca de la preluarea guvernarii. “Am avut saptamanal intalniri cu colegii de la UDMR, am stabilit asta dupa alegerile din 10 decembrie, in fiecare luni, liderii de grup se intalneau, aveam acord de colaborare parlamentara (…) Am inteles ca s-a spus la televizor ca am vandut Transilvania.

Nu vindem Transilvania, nu vindem nicio bucata din tara. Am discutat foarte mult ce putem face ca pe viitor, astfel de situatii, indiferent de majoritate, sa nu se mai intample in Romania”, a sustinut Liviu Dragnea, spunand ca deocamdata nu isi poate da seama daca va trebui modificata legislatia sau chiar Constitutia, pentru ca situatii precum cea in care se afla acum Guvernul Grindeanu sa nu mai existe vreodata.

Intrebat de jurnalisti daca PSD a negociat cu UDMR mai multe legi favorabile minoritatii maghiare care se afla in comisii, Liviu Dragnea a raspuns: “Aceste legi nu au fost facute azi-noapte sau azi dimineata, ele sunt in procedura parlamentara de o perioada de timp, despre aceste legi cu UDMR si ALDE s-a discutat de la inceputul sesiunii”. “Eu nu stiu exact ce contine fiecare lege. Am discutat despre legea privind 15 martie, sunt si alte minoritati care au zile, turcii, tatarii. Si comunitatea maghiara si-a dorit asta”, a mai argumentat presedintele Camerei Deputatilor, sustinand pozitia UDMR.

Intrebat cum s-au incheiat discutiile, Liviu Dragnea a raspuns: “A ramas ca colegii mei sa negocieze”. De asemenea, intrebat ce i-au promis cei de la UDMR, mai exact daca l-au asigurat ca vor vota motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, Liviu Dragnea a raspuns: “Fara voturile UDMR, avem o majoritate confortabila pentru a trece motiunea, asta e bine de stiut”. Presedintele PSD s-a aratat relaxat si convins ca motiunea de cenzura va trece, a anuntat ca discutiile pentru formarea viitorului guvern vor incepe chiar in seara de miercuri, dupa vot, urmand ca deciziile sa fie luate in Comitetul Executiv al PSD, care va fi convocat “la o zi, doua”.

UPDATE 3: Ziua de 15 martie va fi declarata sarbatoare a comunitatii maghiare din Romania, au decis luni parlamentarii din comisiile comune de administratie si drepturile omului din Senat. Decizia vine in contextul in care chiar luni tabara Dragnea din PSD a purtat negocieri cu maghiarii pentru a le obtine votul la motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, spune ca nu i se pare nimic ciudat si ca nu e nici coincidenta, ci doar ce stabilisera de la inceputul anului. “Legea care a fost azi in comisie la Senat este un proiect de lege care a fost depus acum 3-4 luni, a fost dezbatut in comisii si astazi s-a adoptat si probabil va ajunge si in plen”, a spus Kelemen Hunor. Intrebat daca nu i se pare ca este o coincidenta, acesta a raspuns: “Nu exista nicio coincidenta, am stabilit la inceputul anului ca aceste legi vor fi adoptate in aceasta sesiune”.

“Pentru mine nimic nu este ciudat. Nu suntem la targ, sa primim ceva si sa dam ceva la schimb”, a comentat liderul UDMR la observatia jurnalistilor daca UDMR va sustine motiunea, in schimbul votarii legii. In continuare, Kelemen a sustinut ca “nu astazi ne-am trezit sa votam diferite proiecte. A fost o colaborare echilibrata. Nici Legea salarizarii unice nu ar fi trecut fara voturile noastre”.

“Am spus ca la sfasitul sesiunii de primavara vom face o analiza a colaborarii noastre parlamentare si vom trage o linie. Proiectele care au fost inaintate au fost depuse, sunt publice si nu prevad nimic altceva decat ce am discutat noi in aceasta perioada de jumatate de an. (…) Si legea 215 (privind utilizarea limbii materne – n.red.) a fost pe ordinea de zi saptamana trecuta, si legea privind ziua comunitatii maghiare din Romania. Au fost discutate in comisii, nu azi au fost puse pe ordinea de zi”, a adaugat liderul UDMR. Astfel, din moment ce se apropie sfarsitul sesiunii parlamentare, mai spune Kelemen Hunor, era normal ca legile sa fie introduse pe ordinea de zi.

UPDATE 2Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat luni un semnal ca parlamentarii minoritatii maghiare vor sustine motiunea de cenzura impotriva premierului Sorin Grindeanu, afirmand ca “cei care au obtinut majoritate, daca vor sa schimbe un guvern, trebuie sa aiba aceasta posibilitate de a o face”.

Acesta a precizat ca nu s-a luat inca o decizie, dar este vorba despre “principiul majoritatii, un principiu democratic”, potrivit caruia “cei care au fost votati si detin majoritatea trebuie sa aiba si dreptul de a schimba ministrii si guvernul daca doresc”. “Principiul trebuie respectat”, a subliniat Hunor, care a precizat ca “in momentul de fata exista majoritate in Parlament”. Acesta a declarat insa ca “nu ar fi trebuit sa existe aceasta disputa politica sub cupola Parlamentului”.

UPDATE 1Trei comisii parlamentare din Camera Deputatilor au fost convocate de urgenta pentru a da un raport pentru proiectul de lege cu miza esentiala al UDMR, depus abia la finalul lunii mai, prin care se scade pragul de 20%, cat este in prezent, la 10% al numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne, dar si introducerea conceptului “numar semnificativ de cetateni” in acest caz. Deputatii din trei comisii – juridica, drepturile omului si administratie au fost convocati in jurul orei 16.30 pentru ora 18.00 la sedinta pe acest proiect. Mai mult, cei din comisia juridica avuserera deja sedinta si, la cateva minute dupa incheierea ei, au primit SMS pentru ora 18.00, au precizat surse parlamentare pentru HotNews.ro.

Aceasta accelerare a proiectului are loc in contextul negocierilor purtate de PSD si ALDE cu UDMR pentru votarea motiunii de cenzura.

In proiectul cu miza importanta pentru UDMR se propune ca autoritatile publice si entitatile sa poata adopta si folosi, alaturi de insemnele oficiale ale Romaniei si alte insemne, simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai respectivei localitati.

Altfel spus, se reglementeaza controversata problema a utilizarii steagurilor, motiv de tensiune in relatia cu majoritatea. Guvernele anterioare au deschis procese si sanctionat primarii maghiari care arborau steagul secuiesc, or noua reglementare le-ar permite acestora sa decida singuri daca si ce simboluri pot utiliza.

Camera Deputatilor este prima camera sesizata, iar Senatul este decizionala. Daca proiectul primeste raport luni, poate intra la vot final marti, iar saptamana viitoare sa treaca tot pe repede inainte si de Senat, incadrandu-se astfel pana in vacanta parlamentara, mai noteaza sursa citata.

STIRE INITIALA

Sambata, Kelemen Hunor a explicat ca a discutat cu Liviu Dragnea, cu Calin Popescu Tariceanu si cu Sorin Grindeanu, dar nu a negociat. “Am vorbit, dar nu am negociat. Am vorbit cu domnul Dragnea, cu domnul Tariceanu si cu domnul Grindeanu, dar daca cineva doreste, negocierile le incepem luni”, a precizat liderul UDMR.

“Spunem raspicat ca pentru aceasta situatie neplacuta, absolut de cartea recordurilor, coalitia de Guvernare se face vinovata si este responsabila. Astazi am analizat situatia si am primit un mandat de a discuta cu toti cei care doresc o discutie cu noi. Incepand de luni vom discuta cu reprezentantii Guvernului, ai coalitiei de guvernare si cu oricine doreste sa avem o discutie pe aceasta situatie creata. Nu vrem sa decidem in privinta conflictelor de partid si nu vrem sa intervenim sau sa arbitram”, a declarat Kelemen Hunor dupa Consiliul Permanent al UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus si ca, personal, nu are ambitii in privinta acest negocieri si ca partidul nu va negocia portofolii. “Nu se pune problema sa il sustinem pe domnul Dragnea sau pe domnul Grindeanu. Trebuie sa acceptam ca majoritatea are dreptul de a schimba Guvernul. Nu am discutat si nu discutam despre portofolii, nu discutam despre asta pana nu clarificam principiile. Nu sunt personal interesat de pozitia de vicepremier. Nu am astfel de ambitii nici daca am ajunge la o asemenea faza a discutiilor, dar nu sunt convins ca ajungem pana acolo”, a subliniat el.

Sursa foto: maszol.ro