UDMR propune REDUCEREA TVA la UTILITATI

Reprezentantii UDMR vor sustine, in aceasta sesiune parlamentara, un proiect de lege care prevede REDUCEREA TVA la noua la suta pentru facturile la intretinere si utilitati – apa calda, gaz, electricitate.

Propunerea face parte dintr-o serie de documente adoptate sambata la Congresul UDMR, prin care Uniunea doreste intarirea politicii sale sociale si de sustinere a familiei.

Setul de propuneri a fost redactat de deputatul UDMR de Bihor, Szabo Odon, care considera ca este necesar un parteneriat intre autoritatile locale sau centrale si societate pentru ca familiile sa fie incurajate si ajutate sa-si creasca copii, potrivit Agerpres.

Citeste si: VICEPRESEDINTE CE: Modificarea Codului Fiscal si REDUCEREA TVA nu sunt vazute cu ochi buni

Desi reprezentantii UDMR au avut in vedere necesitatile comunitatii maghiare atunci cand au gandit aceste masuri de sprijinire a familiilor, mai ales a celor cu multi copii, punerea lor in aplicare nu se poate face decat prin propunerea unei legi care, daca va fi adoptata, va avea efecte asupra intregii societati.

“UDMR va depune in actuala legislatura, in Parlament, un proiect de lege privind reducerea TVA la 9% la facturile de intretinere, de utilitati — apa calda, gaz, electricitate, incalzire, pentru a ajuta toate familiile, mai ales in perioada iernii. Cei care au mai multi copii consuma mai mult si au nevoie sa fie ajutati si din acest punct de vedere. Acesti bani nu se pierd, se vor regasi in consum in alta parte. Scazand cheltuielile de intretinere, banii ramasi ai unei familii se vor cheltui in alta parte. Statul nu va pierde din reducerea TVA, iar familiile vor putea sa traiasca mai bine”, a spus Szabo, care este initiatorul proiectului legislativ.

Acesta a explicat ca UDMR va purta discutii cu partenerii politici privind sustinerea acestui proiect si de catre alte formatiuni.

Pachetul de masuri privind sprijinirea familiei, redactat de Szabo Odon, mai prevede parteneriate cu autoritatile locale prin care copiilor sa li se acorde gratuitati pe transportul in comun sau pentru activitatile extrascolare, dar si acordarea, de catre stat, de cupoane de reducere la achizitionarea unei masini pentru familiile cu mai multi copii.

Citeste si: VICTOR PONTA a cerut SPRIJINUL Consiliului Concurentei dupa REDUCEREA TVA la alimente

“Cand UDMR realizeaza un asemenea proiect, acesta vizeaza, in ansamblu, toate familiile din Romania, nu se poate realiza o astfel de politica doar pentru familiile maghiare, iar concretizarea masurilor propuse se face in urma unor initiative legislative. De exemplu, propun un abonament la teatru gratuit incepand cu al treilea copil al unei familii, iar un abonament gratuit similar sa fie pentru transportul public sau pentru programele unor cluburi sportive sustinute de administratiile publice local sau de catre stat. Mai propun o reducere graduala de impozit in functie de numarul copiilor pentru cei care au mai multi copii. O alta masura ar fi acordarea unor facilitati de catre stat la cumpararea unei masini care sa transporte o familie cu mai multi copii”, a spus deputatul bihorean.

Sursa foto: itthon.ma