UDMR va initia un nou proiect de lege privind autonomia teritoriala

Vicepresedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, sambata, ca Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania nu va renunta la autonomie teritoriala, precizand ca un proiect in acest sens va fi depus in Parlamentul Romaniei. Europarlamentarul Sogor Csaba a confirmat informatia si a explicat ca Romania sta bine la capitolul drepturile minoritatilor in comparatie cu Grecia sau Slovacia, insa in comparatie cu Italia sau Finlanda, lucrurile stau prost.

Borbely a explicat ca autonomia teritoriala apare in programul Uniunii inca din 1993, drept urmare UDMR propune infiintarea unui nou proiect de lege pe acest subiect, in conditiile in care altele doua, similare, au fost respinse de Parlament.  Vicepresedintele maghiar a mai spus ca reprezentantii UDMR vor promova un nou proiect legislativ pe tema autonomiei, “conform tuturor preceptelor democratice”.

“Daca luati programul UDMR din 1993, apare acest lucru: autonomie teritoriala. Vai, cum ne-am speriat! Imediat ne speriem. Exista o majoritate in Parlament. Noi nu avem majoritatea in Parlament, avem 6-7 la suta, deci depinde de majoritatea de 44 la suta daca e de acord cu orice fel de propunere – si de autonomie, si de altele. Vom veni cu un nou proiect de lege, ca suntem mai incapatanati, nu stiu cand, pe care il vom inaintea conform tuturor preceptelor democratice si il vom discuta si cu majoritatea romaneasca. Deci, despre asta e vorba”, a adaugat Borbely.

Afla aici detalii despre proiectul UDMR privind Tinutul Secuiesc

“Curtea Constitutionala si-a depasit atributiile in legatura cu analiza noii Constitutii. Nu intru in detalii, de ce spun acest lucru. Zilele acestea a aparut motivarea si in motivare e interpretabil ce spune acolo. Puneti langa decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) si opinia Comisiei de la Venetia si o sa vedeti ca e mult mai nuantata treaba. Eu cred ca niciodata nu sunt lucruri care nu se pot schimba, in bine, zic, chiar daca avem o decizie a Curtii. Noi suntem incapatanati din acest punct de vedere. Credeti ca noi renuntam asa de usor la cerintele noastre? Le vom relua si le vom discuta, evident, respectand decizia Curtii. Eu nu pun sub semnul intrebarii decizia Curtii, dar, slava Domnului, intr-un stat democratic, macar un punct de vedere putem avea. Un punct de vedere si o propunere legislativa”, a aratat Borbely.

La randul sau, europarlamentarul UDMR Sogor Csaba a declarat ca tara noastra sta bine la capitolul drepturile minoritatilor in comparatie cu Grecia sau Slovacia, insa in comparatie cu Italia sau Finlanda, lucrurile stau prost.

“Domnul Borbely stie care este programu UDMR din 1993, autonomia teritoriala o avem in programul nostru. Stam bine in comparatie cu Grecia la capitolul drepturile minoritatilor, insa in comparatie cu Italia sau Finlanda nu stam bine. Acolo majoritatea si minoritatea au ajuns la o intelegere dupa un dialog foarte lung si un compromis pe care ambele parti au acceptat-o. Ambele parti au acceptat autonomia culturala si teritoriala”, a spus Csaba.