UDMR vrea facilitati la pensionare pentru femeile care cresc copii pana la varsta de 15 ani

Parlament

Parlamentarii UDMR sustin ca, odata cu modificarea Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii initiata de Guvern, sa fie introdusa o facilitate pentru femeile care cresc copii pana la varsta de 15 ani, respectiv sa li se scada un an din varsta de pensionare pentru fiecare copil crescut.

Anuntul a fost facut, joi, de senatorul UDMR Bihor Rozalia Biro, intr-o conferinta de presa sustinuta la Oradea.

“Cele 29 de organizatii judetene de femei ale UDMR care functioneaza la nivel national au propus, iar parlamentarii UDMR au acceptat sa propuna o modificare a proiectului prin care Guvernul doreste sa schimbe Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii, in sensul egalizarii varstei de pensionare intre femei si barbati. Pe langa schimbarile propuse de Guvern, care vizeaza cresterea graduala a varstei de pensionare si stagiului complet de cotizare, pana in 2030, UDMR doreste ca din varsta standard de pensionare a femeilor care cresc copii pana la varsta de 15 ani sa se scada un an pentru fiecare copil crescut, daca au stagiul complet de cotizare”, a spus senatorul Rozalia Biro.

Parlamentarul UDMR a afirmat ca modificarea Legii 263/2010 a fost initiata de Guvern in scopul egalizarii varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor, in contextul in care in Uniunea Europeana criza financiara si economica a determinat cresterea cheltuielilor in sistemele publice de pensii, pe fondul cresterii numarului pensionarilor si a sperantei de viata.

In ce conditii vor putea fi transferate drepturile la pensie intr-un alt stat

“Banca Mondiala a facut o evaluare potrivit careia in Uniunea Europeana vom simti o scadere a numarului de contribuabili la sistemul pensiilor publice, cu 16 la suta in perioada 2010-2060 si o crestere, concomitent, a numarului pensionarilor, cu 15 la suta, ceea ce va face sa se accentueze deficitul sistemelor de pensii pana la 12 la suta din Produsul Intern Brut al UE”, a explicat senatorul UDMR.

Biro a adaugat ca “aceste cifre trebuie sa determine masuri care nu sunt nicidecum populare, intre care cea mai importanta este cresterea varstei de pensionare spre 65-70 de ani”.

“In acest context, Guvernul face propunerea de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, pentru cresterea treptata a varstei de pensionare a femeilor, pana in anul 2030, de la 59 la 65 de ani”, a spus Biro.

Ea a afirmat ca in Romania, in prezent, varsta de pensionare a femeilor este de 59 de ani si 65 de ani pentru barbati, in timp ce stagiul complet de cotizare este de 28 ani si va creste anul viitor la 30 de ani, iar stagiul minim de cotizare va creste, atat pentru femei, cat si pentru barbati, de la 13 la 15 ani in cursul anului viitor.

“In Belgia, varsta de pensionare este de 65 de ani pentru femei si pentru barbati, stagiul de cotizare complet de 45 de ani, iar cel minim de 30 de ani. in Italia, femeile se pensioneaza la 60 de ani si barbatii la 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 41 de ani pentru femei si 42 de ani pentru barbati, iar cel minim, atat pentru femei, cat si pentru barbati, este de 20 ade ni”, a aratat senatorul UDMR.

Cu toate acestea, motivand ca in Uniunea Europeana “viata este mai linistita si mai calma”, in timp ce in Romania “uzura oamenilor, fizica si psihica, e mult mai mare”, senatorul UDMR a afirmat ca este nevoie si de o facilitate pentru acele femei care cresc copii, deoarece astfel se stimuleaza natalitatea, deci cresterea numarului de contribuabili la sistemele publice de pensii, cat si diminuarea muncii la negru, prin faptul ca femeile vor avea interesul sa aiba stagii complete de cotizare.

“Organizatia de Femei a UDMR tine cont de toate aceste lucruri, de recomandarile Comisiei Europene si de procesele incontestabile care au loc in Europa in ce priveste imbatranirea populatiei si cresterea deficitelor de pensii, dar sustine aceasta facilitate pentru femeile care cresc copii pana la varsta de 15 ani. Chiar daca adoptarea acestei facilitati va avea implicatii financiare serioase, consideram ca ar fi o masura echitabila”, a argumentat senatorul UDMR.

Potrivit Rozaliei Biro, atat proiectul Guvernului pentru modificarea Legii sistemului public de pensii, cat si initiativa UDMR, vor ajunge in dezbaterea Camerei Deputatilor “probabil intr-o saptamana sau doua”.