UDMR vrea referendum local in Harghita, Covasna si Mures pe regionalizare

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, vineri, ca UDMR va initia referendumuri locale in sase judete pentru a afla opinia populatiei privind procesul de regionalizare.

Hunor a explicat ca uniunea va initia aceste referendumuri locale in Harghita, Covasna si Mures, dar si in zona de Nord-Vest, in Bihor, Salaj si Satu Mare.

“Vom initia aceste referendumuri locale in Harghita, Covasna si Mures, precum si in zona de Nord-Vest, in Bihor, Salaj si Satu Mare. Sunt convins, asa cum s-a intamplat acum doi ani in Constanta, ca vor fi si alte judete unde astfel de initiative vor aparea, fiindca pozitia noastra este foarte ferma si foarte clara: nu poti sa treci la o astfel de reforma fara sa intrebi fiecare om”, a spus liderul UDMR.

In acest sens, UDMR va incepe in cateva zile o actiune de strangere de semnaturi in vederea adoptarii de hotarari in consiliile locale.

“Dupa ce vom aduna semnaturile necesare, consiliile locale vor adopta hotarari, conform legii, iar pe urma vom incerca organizarea referendumurilor propriu-zise. Suntem constienti ca prefectii vor avea mandat sa atace aceste hotarari, dar eu cred ca mesajul este important: in toata lumea institutia referendumului este binecunoscuta, inclusiv in Romania a fost aplicata de cateva ori, de ce nu am face-o si noi?”, a explicat Kelemen Hunor.

UDMR vrea sa afle de la oameni daca sunt de acord cu infiintarea regiunilor administrative si daca acest lucru se va intampla, in ce regiune considera ca ar trebui sa fie localitatea lor.