UE a cheltuit anul trecut aproape SAPTE MILIARDE de euro in MOD ERONAT

Uniunea Europeana (UE) a cheltuit in MOD ERONAT aproape SAPTE MILIARDE de euro din bugetul de cheltuieli aferent anului trecut, potrivit raportului anual al Curtii Europene de Conturi, transmite Agerpres, care citeaza AFP.

Cu toate acestea, Curtea estimeaza ca rata totala de eroare pentru platile efectuate in 2013 a coborat la 4,7 la suta din bugetul comunitar pentru anul respectiv, in valoare de 148,5 miliarde de euro, de la nivelul de 4,8 la suta preconizat pentru exercitiul 2012. Domeniile cele mai expuse la erori de cheltuieli, in 2013, au fost politica regionala, cu o rata de eroare de 6,9 la suta, si dezvoltarea rurala, cu o rata de eroare de 6,7 la suta.

“De acum incolo, trebuie sa existe un control si un management mai atent al fondurilor UE”, a declarat presedintele Curtii Europene de Conturi, Vitor Caldeira.

Citeste si: Sistem de evaluare a functionarilor care gestioneaza fonduri europene, aplicat de la 1 ianuarie 2015

“Daca cetatenii Uniunii Europene nu au perceptia clara a valorii adaugate a cheltuielilor UE nu ne vom bucura de increderea lor”, a adaugat Caldeira.

Pe de alta parte, Curtea a salutat eforturile Comisiei Europene destinate corectarii erorilor si recuperarii fondurilor, apreciind ca fara aceste actiuni rata totala de eroare ar fi fost de 6,2 la suta din totalul cheltuielilor, in loc de 4,7 la suta.

Citeste si: COMISIA EUROPEANA condusa de JEAN CLAUDE JUNCKER si-a inceput, OFICIAL, activitatea

Acest raport vine intr-un moment in care Bruxellesul se confrunta cu presiuni crescute din partea statelor membre pentru a restrange cheltuielile.