UE a semnat Conventia Consiliului Europei privind protejarea femeilor impotriva tuturor formelor de violenta

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 20 mai 2017, a fost publicata Decizia UE a Consiliului din 11 mai 2017 privind semnarea, in numele Uniunii Europene, a Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, in ceea ce priveste azilul si nereturnarea, noteaza site-ul de juridice. Prezenta decizie intra in vigoare la 8 iunie 2017, informeaza juridice.ro.

Uniunea a participat, in calitate de observator, alaturi de statele membre, la negocierile referitoare la Conventia Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice (denumita in continuare „conventia”), care a fost adoptata de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei la 7 aprilie 2011. Conventia a fost deschisa spre semnare la 11 mai 2011. In conformitate cu articolul 75 din conventie, aceasta este deschisa pentru semnarea de catre Uniune.

Conventia creeaza un cadru legal cuprinzator si multidimensional. Acesta are drept scop prevenirea, urmarirea penala si eliminarea violentei impotriva femeilor si a fetelor si a violentei domestice. Conventia prevede o gama larga de masuri, de la colectarea datelor si sensibilizare la masuri juridice privind incriminarea a diferite forme de violenta impotriva femeilor. Aceasta include masuri de protectie a victimelor si furnizarea de servicii de sprijin si abordeaza problema violentei de gen in contextul azilului si migratiei. Conventia instituie un mecanism de monitorizare specific care le permite partilor sa asigure punerea in aplicare eficace a dispozitiilor sale.

Prezenta decizie se refera doar la articolele 60 si 61 din conventie. Decizia nu se refera la dispozitiile din conventie privind cooperarea judiciara in materie penala, acestea fiind abordate printr-o decizie de semnare separata a Consiliului care va fi adoptata in paralel cu prezenta decizie, si anume Decizia (UE) 2017/865 a Consiliului din 11 mai 2017 privind semnarea, in numele Uniunii Europene, a Conventiei Consiliului Europei privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice, in ceea ce priveste aspectele legate de cooperarea judiciara in materie penala, mai scriu jurnalisti de la juridice.ro.

Sursa foto: adevarul