UE ameninta Polonia cu o procedura pentru violarea valorilor fundamentale

Comisarul european pentru societate si economie digitala, germanul Gunther Oettinger, a amenintat duminica Varsovia cu declansarea unei proceduri inedite, pentru violarea valorilor fundamentale ale UE, dupa adoptarea de catre parlamentul polonez a unei legi care supune mass media publice controlului partidului conservator, aflat la putere, transmite AFP, citata de Agerpres. 

“Multe lucruri pledeaza pentru ca noi sa activam ‘mecanismul statului de drept’ si sa plasam Varsovia sub supraveghere”, a declarat Oettinger editiei duminicale a ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Miercuri si joi, deputati si senatori polonezi au aprobat o lege controversata prin care mandatele conducerilor si consiliilor de supraveghere ale televiziunii si radioului public înceteaza cu efect imediat. Potrivit FAZ, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pus aceasta chestiune pe ordinea de zi a viitoarei reuniuni a Comisiei, care va avea loc la 13 ianuarie.

Potrivit cotidianului citat, Juncker doreste sa recurga la o procedura adoptata în 2014 si care vizeaza tarile membre în interiorul carora sunt observate “pericole sistemice la adresa statului de drept”. Daca statul în chestiune nu reactioneaza la propunerile de schimbare formulate de Comisie, aceasta din urma poate declansa “o procedura pentru atingere adusa valorilor fundamentale europene”, a explicat FAZ. “Acest lucru nu s-a întamplat pana acum”, dar “sanctiunile impuse pot merge pana la retragerea dreptului de vot” a tarii încriminate în Consiliul European, continua FAZ.

La reuniunea din 13 ianuarie, Oettinger intentioneaza sa pledeze pentru declansarea acestui mecanism împotriva Varsoviei, scrie FAZ. “Un director (de radio sau de televiziune publica, n.r.) nu poate fi demis fara motive. Ar fi (un gest) arbitrar)”, a insistat Oettinger.

 Sursa foto: caleaeuropeana