UE cere o ANCHETA INDEPENDENTA in privinta ciocnirilor sangeroase de la ODESA

Inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, CATHERINE ASHTON, a solicitat sambata o ANCHETA INDEPENDENTA care sa identifice vinovatii de violentele de vineri de la ODESA, soldate cu peste 40 de morti.

Ashton a facut un apel la “retinere” pentru ca situatia sa nu se degradeze, transmite Agerpres, care citeaza AFP.

“Faptele care au dus la pierderea tragica a atator vieti omenești trebuie sa fie acum clarificate printr-o ANCHETA INDEPENDENTA, iar vinovatii de aceste acte criminale trebuie sa fie deferiti justitiei”, a declarat Catherine Ashton intr-un comunicat. “Uniunea Europeana recomanda retinere tuturor partilor implicate, cerandu-le sa nu exploateze aceasta tragedie pentru a intensifica ura, diviziunile și violenta gratuita”, adauga șeful diplomatiei europene, care a transmis și “condoleante familiilor victimelor”.

Citeste si: MAE: Niciun cetatean ROMAN nu se afla printre victimele VIOLENTELOR de la Odesa

Potrivit politiei locale, 42 de oameni au murit vineri al ODESA in confruntarile dintre aparatorii unitatii Ucrainei și separatiști proruși. Printre cei 42 de morti se numara militanti proruși care au pierit in incendiul cladirii in care se refugiasera.

Citeste si: Cinci TRANSNISTRENI au murit in INCENDIUL de la ODESA

Reprezentanta UE a adresat un apel “tuturor ucrainenilor sa gaseasca modalitati prin care sa depașeasca diviziunile alimentate artificial in ultimele luni”. “Toate fortele politice trebuie de acum sa iși asume raspunderea și sa inceapa un dialog in vederea gasirii unei solutionari comune a crizei. Toti semnatarii acordului de la Geneva din 17 aprilie trebuie sa iși intensifice eforturile pentru ca acesta sa fie pus in practica”, a mai spus Ashton.

Incheiat cu greu intre Ucraina, Rusia, Statele Unite și UE, acordul prevede reducerea tensiunilor in Ucraina.

Sursa foto: alternativenews.ro