UE condamna atacul insurgentilor de la MARIUPOL si avertizeaza FEDERATIA RUSA

Uniunea Europeana (UE) a condamnat atacurile insurgente care au vizat sambata orasul ucrainean Mariupol, avertizand ca escaladarea conflictului va conduce la deteriorarea relatiilor cu Rusia, relateaza AFP.

“Escaladarea conflictului va genera, in mod inevitabil, deteriorarea grava a relatiilor dintre Uniunea Europeana si Rusia”, afirma Federica Mogherini, Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

CITESTE SI: UCRAINA. Atac cu rachete la Mariupol, cel putin 30 de MORTI si 90 de RANITI. UPDATE 

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Donetk, a asumat atacul cu rachete comis la Mariupol, anuntand lansarea unei ofensive insurgente in aceasta zona. “Ofensiva de la Mariupol a debutat astazi. Acesta va fi cel mai bun omagiu pentru toate victimele”, a declarat Zaharcenko, citat de RIA Novosti.

Bilantul atacului cu rachete Grad din orasul ucrainean Mariupol a ajuns la 30 de morti, a anuntat seful Politiei locale, Viaceslav Abroschin, in timp ce Administratia de la Kiev a cerut convocarea de urgenta a Consiliului de Securitate ONU.

Ministrul ucrainean al Apararii, Stepan Poltorak, a anuntat ca insurgentii prorusi au adus sisteme de rachete in jurul orasului Mariupol. “Situatia s-a deteriorat mult in ultimele 24 de ore”, a spus Poltorak.

CITESTE SI: Ministrul de Externe si-a exprimat ingrijorarea fata de ultimele evenimente din Ucraina

Premierul Arseni Iateniuk a cerut Occidentului sa convoace urgent o reuniune a Consiliului de Securitate ONU. “Comunitatea internationala trebuie sa opreasca agresiunea Rusiei, care ameninta securitatea internationala”, a spus Iateniuk.

Un atac cu rachete Grad a vizat sambata dimineata un cartier al orasului-port ucrainean Mariupol. “Insurgentii au lansat rachete Grad spre portul Mariupol. (…) Mai multe case au fost distruse”, a comunicat armata ucraineana. Potrivit Primariei orasului, o racheta a cazut intr-o piata comerciala. Mariupol este singurul oras mare din estul Ucrainei aflat sub controlul fortelor guvernamentale. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat, potrivit estimarilor, cu aproape 5.000 de morti.

Sursa foto: the telegraph