UE critica RUSIA pentru ca a impus SANCTIUNI politicienilor europeni in criza din UCRAINA

UNIUNEA EUROPEANA, UE, OFICIALI EUROPENI, CRITICI, RUSIA, INTRODUCERE, LISTA NEAGRA, LISTA DE SANCTIUNI, 89 DE PERSOANE, INTERDICTIE, PATRUNDERE, TERITORIU RUSESC, MOSCOVA, VLADIMIR PUTIN

Oficiali europeni au criticat sambata Rusia pentru introducerea pe o lista de sanctiuni a numelor a 89 de persoane care au primit interdictia de a patrunde pe teritoriul rusesc, relateaza DPA in pagina electronica.

Moscova a impiedicat mai multi politicieni europeni sa calatoreasca pe teritoriul Rusiei in ultimele luni, evocand o lista confidentiala cu persoane vizate de interdictie, dar fara sa dea informatii despre aceasta lista.

insa detalii au inceput sa apara vineri, la doar cateva zile dupa ce Rusia l-a intors din drum pe parlamentarul conservator Karl-Georg Wellmann, presedintele grupului de prietenie germano-ucrainean din cadrul Parlamentului german si care a criticat Moscova in legatura cu razboiul din estul Ucrainei.

“Acea lista cu 89 de nume nu a fost impartasita de catre autoritatile ruse”, a declarat sambata un purtator de cuvant al inaltului Reprezentant UE pentru Politica Externa Federica Mogherini, adaugand ca “noi nu avem nicio alta informatie cu privire la baza legala si procesul acestei decizii”.

CITESTE SI: MOSCOVA a prezentat o “LISTA NEAGRA” cu PERSONALITATI POLITICE care nu au dreptul de a intra in Rusia

“Noi consideram aceasta masura total arbitrara si nejustificata, in special in absenta oricarei clarificari suplimentare si transparente”, a declarat purtatorul de cuvant, citat intr-un comunicat.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat, intr-o vizita in regiune, ca lista nu va ajuta eforturile de dezamorsare a “conflictului incapatanat si periculos” din estul Ucrainei.

“Eu nu cred ca este deosebit de intelept sa institui asemenea interdictii de intrare” pe teritoriul tarii, a declarat Steinmeier la Dnipropetrovsk, un oras din estul Ucrainei.

Berlinul a solicitat clarificari suplimentare de la Moscova, a anuntat Ministerul german de Externe, adaugand ca persoanele de pe lista au dreptul sa stie de ce apar pe ea, pentru ca sa poata sa actioneze pe cale legala.
Criza ucraineana a adus relatiile dintre Uniunea Europeana si Rusia la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului Rece.

Uniunea Europeana a impus sanctiuni, inclusiv blocarea bunurilor si interdictii de calatorie pe teritoriul european unui numar de 151 de rusi si ucraineni, din cauza anexarii Peninsulei ucrainene Crimeea de catre Moscova si unei presupuse sustineri a separatistilor prorusi.

Pe lista ruseasca, postata online de catre postul finlandez Yle, se afla Wellmann si o serie de alti parlamentari, ca eurodeputatii Rebecca Harms (Verzi), Guy Verhofstadt (liberali), un fost premier belgian, si fostul premier polonez Jerzy Buzek.

CITESTE SI: SOC ADRIAN CIOROIANU si alti patru oficiali ROMANI, INTERZISI in RUSIA. UPDATE

Autenticitatea documentului nu a putut sa fie confirmata imediat. Moscova nu a comentat pe tema publicarii listei.

Pe ea se mai afla numele fostului vicepremier britanic Nick Clegg, al consilierului guvernamental german Uwe Corsepius, al fostului comisar european pentru Politica de vecinatate Stefan Fule si al intelectualului francez Bernard-Henri Levy, dar si ale unor militari europeni de rang inalt.

“Acest lucru scade si mai mult increderea reciproca si impiedica orice eforturi in vederea unui dialog constructiv de gasire a unei solutii pasnice si de durata la actuala criza geopolitica”, a declarat presedintele Parlamentului European Martin Schulz.

El a indemnat Moscova sa “asigure transparenta deciziilor sale, in conformitate cu legea internationala si obligatiile legale, acordand persoanelor vizate dreptul la aparare si la apel”.

CITESTE SI: REACTII europene la LISTA NEAGRA a lui PUTIN: “Suntem MANDRI, NU SPERIATI!”

Premierul olandez Mark Rutte a confirmat existenta listei vineri. Ministrul olandez de Externe Bert Koenders l-a convocat pe ambasadorul rus caruia i-a prezentat indignarea sa, indemnand la transparenta si la justificarea interdictiilor de calatorie, a declarat un purttor de cuvant.

“Respingem aceasta abordare a Moscovei si am comunicat deja acest lucru”, a declarat Rutte la Haga. Parlamentari olandezi sunt vizati de masuri.

“Aceasta lista nu aduce vesti bune pentru relatiile dintre UE si Rusia”, a declarat Harms, care a fost intoarsa din drum de catre Rusia. Ea vizeaza politicieni care sustin Ucraina si drepturile omului, democratia si societatea civila in Rusia, a declarat ea.

“Este clar ca (presedintele rus) Vladimir Putin considera criticile cinstite cu privire la abordarea sa autoritarista drept o amenintare la adresa puterii sale”, a subliniat ea.

Fostul consilier prezidential Iulian Chifu a prezentat lista cu 89 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus si pe care figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Liviu Chondon.

Sursa foto www.caleaeuropeana.ro