UE, de partea SUA in disputele din Marea Chinei de Sud

Uniunea Europeana este de partea Washingtonului in disputele cu Beijingul din Marea Chinei de Sud, o decizie care poate afecta discutiile oficialilor UE cu omologii chinezi in cursul Reuniunii Asia-Europa (ASEM), programata saptamana viitoare, informeaza site-ul agentiei Reuters.

“Statele Unite exercita libertatea de navigatie in Marea Chinei de Sud”, a declarat un purtator de cuvant al Inaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

“Uniunea Europeana este preocupata de planurile Beijingului de construire a unor insule in aceste zone maritime contestate”, a precizat oficialul european.

“Desi nu avem o pozitie clara fata de revendicarile teritoriale, Uniunea Europeana sustine mentinerea unei ordini maritime bazata pe principiile reglementarilor internationale”, a adaugat oficialul UE.

In cursul vizitei in China, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat preocupare privind disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, recomandand Beijingului sa le rezolve prin intermediul instantelor internationale de arbitraj.

Statele Unite au trimis marti o nava militara in apropierea unei insule artificiale chineze din Marea Chinei de Sud, manevra avand rolul de a contesta revendicarile teritoriale ale Beijingului. Distrugatorul USS Lassen, apartinand Fortelor Navale americane, s-a apropiat la 22 de kilometri de Insula Spratly, la limita apelor teritoriale revendicate de China. Trimiterea navei militare americane are rolul de a contesta revendicarile teritoriale ale Beijingului intr-o zona revendicata de China, Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan si Vietnam.

Fortele navale chineze au urmarit si au transmis avertismente distrugatorului american intrat in zone disputate din Marea Chinei de Sud, a anuntat Guvernul de la Beijing, atragand atentia ca armata chineza va raspunde “provocarilor” Statelor Unite.

Sursa foto: b1tv