UE deblocheaza investitii de MILIARDE pentru IMM-urile din GEORGIA, MOLDOVA si UCRAINA

Comisia Europeana (CE) a lansat joi, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, o facilitate pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM) care va furniza granturi in valoare de aproximativ 200 milioane de euro de la bugetul UE in urmatorii 10 ani, informeaza un comunicat de presa.

Contributia Uniunii Europene (UE) ar urma sa deblocheze noi investitii in valoare de cel putin doua miliarde de euro pentru IMM-urile din GEORGIA, Republica MOLDOVA si UCRAINA. Mijloacele financiare pentru investitii vor veni in mare parte de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Banca Europeana pentru Investitii (BEI).

‘Comisia Europeana (CE) a promis masuri concrete pentru cresterea schimburilor comerciale intre Uniune si partenerii estici. Cele doua miliarde de euro sunt o investitie care va face aceste economii mai competitive si o investitie in companiile locale care vor crea mai multe locuri de munca pentru populatie’, a declarat presedintele Comisiei Europene, JEAN-CLAUDE JUNCKER.

‘IMM-urile sunt vitale pentru economiile moderne, fiind principalul factor de crestere economica si creare de locuri de munca. Noua facilitate va oferi un sprijin concret pentru firmele din GEORGIA, REPUBLICA MOLDOVA si UCRAINA, ajutandu-le sa profite de beneficiile acordurilor de asociere si sa ajunga pe noi piete’, a declarat, la randul sau, Comisarul european pentru vecinatate si problema extinderii, Johannes Hahn.

Lipsa de lichiditati este o problema majora pentru IMM-uri. Prin asigurarea finantarii pentru investitiile necesare, facilitatea oferita de CE va ajuta companiile sa profite de noi oportunitati din UE si regiune. De asemenea, va ajuta IMM-urile sa profite de cresterea investitiilor straine directe si sa respecte standardele UE precum si masurile de protejare a mediului.

Liderii celor 28 de tari membre ale Uniunii Europene si sase tari din fosta URSS se reunesc joi si vineri la Riga (Letonia) in cadrul unui summit al Parteneriatului Estic, initiativa destinata sa apropie cele doua parti. Perspectivele aderarii la UE a celor sase tari din Parteneriatul Estic (Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan si Belarus) sunt nule pentru moment. Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat clar de inteles ca niciun fel de aderare nu este avuta in vedere in urmatorii cinci ani.

Sursa foto: lameuse.be