UE: Din cauza imigrantilor, libera circulatie in cadrul SCHENGEN se confrunta cu probleme

O propunere de a da executivului UE puterea de a trimite spontan forte militare catre statele membre pentru a apara frontierele uniunii a fost publicata in aceasta saptamana, transmite News Republic.

Comisia Europeana doreste sa fie in masura de a trimite personal de la Agentia Europeana a Granitelor, fara sa aiba acordul statelor in cauza, asa cum este necesar in momentul actual, a declarat un oficial al Uniunii Europene, la inceputul lunii decembrie.

Comisia va stabili planul de marti pentru a consolida agentia Frontex cu pana la de sase ori mai multi angajati, au declarat oficialii Uniunii Europene.

„Credem ca situatia actuala justifica o anumita ambitia”, a spus purtatorul de cuvant sef al Comisiei, vineri, exprimandu-si increderea cu privire la sustinerea din partea statelor membre.

Inaltii functionari sustin ca, aflate in imposibilitate de a-si apara granitele, multe state vor impune controale de frontriera drastice. Aceaste decizii vor distruge libera circulatie, facuta cu greu pana acum. De asemenea, aceasta decizie ar urma sa provoace si cresterea nationalistilor anti-UE, precum Frontul National din Franta.

In timp ce marile puteri, Franta si Germania, sprijina Uniunea Europeana, alti lideri europeni isi pot exprima preocuparile, in cadrul summit-ului de joi. Italia doreste o “europenizare” a frontierelor externe pentru a-si reduce costurile.

„Aceasta idee se va confrunta cu opozitie din partea multor state membre”, a declarat un diplomat UE. „Noi credem ca o astfel de solutie ar interveni prea adanc in competentele interne ale statelor membre.”

Germania si Franta s-au alarmat in fata sistemului spatiului Schengen, dupa ce un milion de imigranti au intrat ilegali in Grecia si Italia, anul acesta.

Sursa foto: gandul