UE ofera 10 milioane de euro pentru extinderea GAZODUCTULUI Iasi-Ungheni

Uniunea Europeana (UE) a alocat suma suplimentara de zece milioane de euro pentru extinderea GAZODUCTULUI Iasi-Ungheni cu segmentul Ungheni-Chisinau, cu scopul asigurarii unei alternative de aprovizionare cu GAZE naturale a capitalei, cel mai mare consumator din tara, anunta Ministerul Economiei.

Aceasta plata suplimentara va fi efectuata in 2015, precizeaza ministerul moldovean intr-un comunicat de presa postat pe site. GAZODUCTUL Iasi-Ungheni a fost inaugurat pe 27 august de catre premierii Victor Ponta si Iurie Leanca.

Citeste si: AMERICANII FELICITA ROMANIA SI MOLDOVA PENTRU INAUGURAREA GAZODUCTULUI IASI-UNGHENI

Cu o lungime de 43 de kilometri, conducta, care asigura legatura intre orasul romanesc Iasi (nord-est) si cel moldovean Ungheni (nord-vest), are o capacitate de 1,5 pana la doua miliarde de metri cubi de GAZE naturale pe an.

Potrivit autoritatilor romane, conducta va livra initial 50 de milioane de metri cubi de GAZE naturale pe an.

Republica Moldova consuma aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, pe care le importa din Rusia. Regiunea separatista prorusa Transnistria, in care se afla concentrata cea mai mare parte a industriei moldovenesti, consuma la randul ei aproximativ un miliard de metri cubi de GAZE naturale pe an.

Citeste si: GAZODUCTUL IASI-UNGHENI VA FI INAUGURAT ASTAZI IN REPUBLICA MOLDOVA DE VICTOR PONTA SI IURIE LEANCA

GAZODUCTUL se opreste in prezent la Ungheni, un orasel cu aproximativ 35.000 de locuitori, iar un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, urmeaza sa fie construit pana la Chisinau, capitala moldoveana, in urmatorii doi-trei ani.