UE prelungeste cu sase luni SUSPENDAREA SANCTIUNILOR impotriva IRANULUI

Uniunea Europeana a prelungit marti cu sase luni suspendarea sanctiunilor impotriva Iranului, dupa incheierea la Viena a unui acord istoric privind programul nuclear iranian intre marile puteri si Teheran, relateaza AFP.

”Consiliul European a prelungit pana pe 14 ianuarie 2016 suspendarea masurilor restrictive ale Uniunii Europene”, pentru ”a permite Uniunii sa faca aranjamentele si pregatirile necesare pentru punerea in practica a acordului”, se afirma intr-un comunicat.

CITESTE SI: PRINCIPALELE PREVEDERI ale ACORDULUI ISTORIC incheiat intre MARILE PUTERI si IRAN

UE suspendase in ianuarie 2014 unele dintre sanctiunile sale impotriva Iranului, in semn de bunavointa, in cadrul unor convorbiri care au dus in cele din urma marti la incheierea unui acord intre Teheran si marile puteri. Suspendarea acestor sanctiuni a fost prelungita de mai multe ori pentru a da timp negocierilor.

CITESTE SI:  IRANUL si marile puteri au ajuns la un ACORD ISTORIC in ceea ce priveste DOSARUL NUCLEAR

Acordul incheiat marti garanteaza caracterul civil al programului nuclear iranian si face aproape imposibila fabricarea bombe atomice de catre Teheran.

Sanctiunile adoptate din 2006 de catre SUA, UE si ONU, care afecteaza economia Iranului, vor putea sa fie ridicate incepand din primul semestru al anului 2016, daca Teheranul isi respecta angajamentele. In caz de incalcare a acordului, ele vor putea fi reintroduse.

Sursa foto Mediafax