UEFA a DECIS: ECHIPELE din Liga I, aflate in INSOLVENTA, NU pot participa in CUPELE EUROPENE

Directorul Administratiei de Licentiere din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, Viorel Duru, a declarat vineri pentru agentia Mediafax ca raspunsul UEFA la solicitarea Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) privind posibilitatea cluburilor din Liga I aflate in insolventa de a participa in cupele europene este negativ.

“Am primit raspunsul astazi de la UEFA. Este un raspuns formal venit pe email, dar urmeaza sa fie comunicat oficial si celor de la LPF. Raspunsul este <<NU>>! Cluburile aflate in insolventa nu pot sa joace in cupele europene. Motivul este regulamentul UEFA, conform caruia un club care primeste protectie fata de creditori nu poate participa in cupele europene decat daca iese din insolventa cu 12 luni inainte de inceperea sezonului in care doreste sa evolueze”, a spus Duru.

CITESTE SI: UEFA a anuntat PREMII URIASE pentru LIGA CAMPIONILOR. SUMA ENORMA PUSA LA BATAIE

Acesta a explicat ca sezonul competitional al UEFA incepe in fiecare an la 1 iunie si se incheie la 31 mai. “Un club aflat la momentul actual in insolventa nu poate solicita licenta UEFA pentru editia 2015-2016 a cupelor europene, asta e clar. Regula este urmatoarea: daca iese pana la 31 mai 2015 poate participa in editia 2016-2017 a cupelor europene. Daca iese la 1 iunie 2015 nu mai poate juca in editia 2016-2017 pentru ca trebuie sa treaca minim 12 luni. Asadar, clubul care iese din insolventa la 1 iunie 2015 poate participa abia in editia 2017-2018 a cupelor europene”, a precizat Viorel Duru.

Presedintele LPF, Gino Iorgulescu, anunta la 2 martie ca forul pe care il conduce a trimis o adresa la UEFA, pentru a afla daca gruparile din Liga I aflate in insolventa pot participa in sezonul viitor al cupelor europene. “Numai UEFA poate decide daca o echipa in insolventa poate juca in Liga Campionilor. Noi am facut o adresa la UEFA si asteptam un raspuns, pentru ca au fost situatii, cu ani in urma, au fost echipe care au jucat in cupele europene, dar nu mai sunt aceleasi conditii, au schimbat putin regulamentul. In acest sens am facut adresa si sa ne raspunda”, afirma Iorgulescu.

In prezent, dintre cele 18 cluburi din Liga I, sapte se afla in insolventa, FC Rapid, Universitatea Cluj, Otelul Galati, FC Dinamo, CFR Cluj, Petrolul Ploiesti si FC Brasov.

CITESTE SI: MICHEL PLATINI a fost REALES PRESEDINTE al UEFA

Primul care si-a anuntat intentia de a iesi din insolventa este FC Dinamo. Clubul condus de Ionut Negoita a acoperit in totalitate datoriile istorice la inceputul lunii martie, cu doua luni mai devreme decat prevedea planul de reorganizare aprobat de catre instanta, pentru a putea participa in sezonul 2016-2017 in cupele europene. In acest sens, la termenul din 25 martie, SC FC Dinamo 1948 SA a solicitat inchiderea procedurii de insolventa si reinsertia societatii in circuitul economic. Tribunalul Bucuresti a amanat cu o saptamana decizia de iesire din insolventa a FC Dinamo, ANAF opunandu-se inchiderii procedurii pana la solutionarea apelului la hotararea de confirmare a planului de reorganizare.

Sursa foto: uefa.com