UEFA cere AMANAREA ALEGERILOR pentru PRESEDINTIA FIFA

Secretarul general al UEFA, Gianni Infantino, a cerut, miercuri, AMANAREA ALEGERILOR pentru PRESEDINTIA FIFA, dupa ce sapte oficiali au fost retinuti de Ministerul elvetian de Justitie in cadrul anchetei privind fapte de coruptie, instrumentata de FBI si de Departamentul american de Justitie.

“UEFA considera ca ar trebui amanat Congresul FIFA, iar alegerile pentru functia de presedinte (prevazute vinery – n.ro) sa aiba loc peste sase luni”, a declarat Infantino, la Varsovia, unde se afla pentru finala Ligii Europa.

Sapte oficiali FIFA au fost retinuti de Ministerul elvetian de Justitie in cadrul anchetei privind fapte de coruptie, instrumentata de FBI si de Departamentul american de Justitie.

In total, cinci cetateni sud-americani si doi britanici au fost plasati in detentie, urmand a fi extradati in SUA.

Cei sapte sunt Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepresedinte al FIFA si presedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, insarcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), atasat la cabinetul presedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepresedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, si Jose Maria Marin (Brazilia), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Citeste si: CORUPTIE IN FOTBALUL INTERNATIONAL: SASE OFICIALI FIFA, ARESTATI LA ZURICH. Noua oficiali si cinci functionari ai FIFA, sub ACUZARE. UPDATE

Oficiul Federal de Justitie din Elvetia a precizat ca persoanele retinute sunt cercetate pentru luare de mita si alte foloase, de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent, totalizand peste 100 de milioane de dolari. Actiunile lor ilegale ar avea legatura cu unele turnee de fotbal din America Latina.

Implicarea americana in acest caz este ca urmare a faptului ca actiunile ilegale au fost puse la punct in SUA, iar pentru tranzactiile financiare au fost folosite banci din aceasta tara.

Persoanele retinute vor fi extradate in SUA imediat.

Acestia erau prezenti la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, in cadrul caruia vor avea loc alegeri pentru presedintia forului condus de Joseph Blatter.

Citeste si: CANDIDATII LA PRESEDINTIA FIFA, anuntati oficial

Actualul presedinte al FIFA, Joseph Blatter, si printul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidati ramasi in cursa pentru sefia forului mondial. Joseph Blatter, in varsta de 79 de ani, se afla la al patrulea mandat de presedinte al FIFA, for pe care il conduce din 1998.

Justitia americana a pus sub acuzare 14 persoane in cazul de coruptie in care au fost efectuate, miercuri dimineata, arestari la Zurich. Ancheta a inceput dupa ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autoritatile americane. El a pledat vinovat in 2013 la zece capete de acuzare, incluzand complot, inselatorie, frauda electronica, si a platit o amenda de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, si doua companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, in acest caz.