#UKsLastSummer: ultima vacanță de vară a britanicilor în care se mai pot bucura de beneficiile apartenenței la UE (I)

Vacanța de vară este la apogeu, dar pentru unii dintre cetățenii europeni, aceasta va fi ultima în care se mai pot bucura de toate beneficiile apartenenței la UE. În martie 2019, când UK va părăsi Uniunea Europeană, cetățenii săi nu vor mai putea beneficia de o mulțime de avantaje, așa cum o fac astăzi. Aceste beneficii se fac simțite mai ales în sezonul vacanțelor.

Dar care sunt aceste beneficii?

Grupul PPE în Parlamentul European a făcut o sinteză a acestor drepturi și avantaje pe care le avem astăzi, ca cetățeni europeni: 

Acoperire medicală și 112

În calitate de cetățean al UE, dacă vă îmbolnăviți în mod neașteptat în timpul șederii într-o altă țară a UE – indiferent dacă vă aflați în vacanță, călătorie de afaceri sau că studiați în străinătate – aveți dreptul la orice tratament medical care nu poate aștepta până când ajungeți acasă. Aveți aceleași drepturi la asistența medicală ca și persoanele asigurate în țara în care locuiți.

Cardul european de asigurări sociale de sănătate

Asigurați-vă că luați întotdeauna împreună cu dvs. Cardul European de Asigurări de Sănătate (EHIC) pentru toate călătoriile în străinătate. Cu ajutorul EHIC, puteți beneficia de asistență medicală în UE, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția – și puteți solicita rambursarea costurilor suportate – în aceleași condiții ca și țara în care vă aflați.
 
Cu toate acestea, acest card nu vă înlocuiește asigurarea de călătorie. Nu acoperă nici o îngrijire medicală privată sau costuri cum ar fi zborul înapoi acasă sau acoperirea bunurilor furate. Puteți obține EHIC contactând instituția națională de asigurări de sănătate, care este, de asemenea, responsabilă pentru asumarea costurilor de asistență medicală.

Rețete medicale

O rețetă eliberată de un medic din țara dvs. este valabilă în toate țările UE. Cu toate acestea, un medicament prescris într-o țară ar putea să nu fie disponibil sau poate avea un alt nume. Puteți să vă adresați medicului dumneavoastră pentru a vă prescrie o rețetă utilizabilă într-o altă țară a UE, cunoscută și sub numele de “rețetă transfrontalieră”.
 
Nu există un format specific pentru rețetele medicale atunci când sunt utilizate în altă țară UE. Cu toate acestea, anumite informații trebuie să existe pe rețete, cum ar fi numele dvs. complet, data nașterii, data eliberării rețetei, detaliile medicului și / sau detaliile produsului prescris.
 
Unii medici oferă rețete electronice; dacă este cazul, asigurați-vă că aveți o copie tipărită deoarece nu toate țările UE recunosc rețetele electronice.
 
Surse: