#UKsLastSummer: Ultima vacanță de vară a britanicilor în care se mai pot bucura de beneficiile apartenenței la UE (II)

Vacanța de vară este la apogeu, dar pentru unii dintre cetățenii europeni, aceasta va fi ultima în care se mai pot bucura de toate beneficiile apartenenței la UE. În martie 2019, când UK va părăsi Uniunea Europeană, cetățenii săi nu vor mai putea beneficia de o mulțime de avantaje, așa cum o fac astăzi. Aceste beneficii se fac simțite mai ales în sezonul vacanțelor.

Dar care sunt aceste beneficii?

Grupul PPE în Parlamentul European a făcut o sinteză a acestor drepturi și avantaje pe care le avem astăzi, ca cetățeni europeni: 

112 – Numărul European de Urgență

În fiecare țară a Uniunii Europene, numărul 112 este numărul de urgență pe care îl puteți apela de pe telefoane fixe și mobile pentru a contacta orice serviciu de urgență, indiferent dacă este vorba despre ambulanță, pompieri sau poliție. 112 este numărul unic de urgență la nivel național în Danemarca, Estonia, Finlanda, Malta, Olanda, Portugalia, România și Suedia.
 
 
Alte țări au numere naționale de urgență. Cu toate acestea, 112 funcționează în tandem cu numerele naționale care există în unele țări pentru serviciile de urgență. Apelarea acestui număr este complet gratuită, iar numărul poate fi apelat chiar dacă telefonul este blocat. Operatorii din multe țări pot răspunde la apeluri nu numai în limba lor națională, ci și în limba engleză sau franceză.
 
Citește și:  #UKSLASTSUMMER: ULTIMA VACANȚĂ DE VARĂ A BRITANICILOR ÎN CARE SE MAI POT BUCURA DE BENEFICIILE APARTENENȚEI LA UE (I)
 
Dacă apelantul nu știe unde este, operatorul va identifica locația fizică a persoanei care efectuează apelul și o va transmite autorităților de urgență care vor răspunde imediat.
 
Deci, înainte de a pleca în vacanța dumneavoastră în această vară, salvați numătul 112 în telefonul dvs. pentru cazurile de urgență.

Erasmus

S-ar putea să vă pregătiți deja valiza pentru a pleca într-un stagiu Erasmus. În septembrie, mulți studenți își încep studiile la o universitate străină, undeva în Uniunea Europeană. Datorită drepturilor pe care le aveți în interiorul Uniunii Europene, munca voastră depusă într-o altă instituție de învățământ din UE este recunoscută în țara dvs. de origine:
ü  Nu trebuie să plătiți taxe de înscriere sau de școlarizare la universitatea gazdă
ü  Studiile în străinătate reprezintă o parte integrantă a gradului dvs.
ü  Beneficiați de un grant UE pentru cheltuielile de trai și de călătorie
ü  Recunoașterea la nivelul UE a punctelor ECTS
 
Diferențele dintre sistemele naționale pot duce la probleme cu recunoașterea calificărilor educaționale din alte țări și a perioadelor de studii luate în străinătate. O mai mare transparență a rezultatelor academice simplifică recunoașterea studiilor efectuate în alte țări.
 
Surse:
https://ec.europa.eu/ unitedkingdom/services/your- rights_en
https://europa.eu/youreurope/ citizens/travel/driving- abroad/car-rental-abroad/ index_en.htm
https://ec.europa.eu/digital- single-market/en/112
https://ec.europa.eu/digital- single-market/en/roaming
https://ec.europa.eu/taxation_ customs/individuals/ travelling/within-eu_en
https://www.express.co.uk/ travel/articles/813723/Brexit- duty-free-allowance-EU
http://ec.europa.eu/ environment/water/water- bathing/summary.html
http://ec.europa.eu/social/ main.jsp?catId=559
https://brianhayes.ie/2018/06/ 27/what-are-your-eu-travel- rights/
https://europa.eu/european- union/life/healthcare_en
https://europa.eu/youreurope/ citizens/health/prescription- medicine-abroad/prescriptions/ index_en.htm