Uleiul de cocos – de ce este benefic pentru sănătate și frumusețe

Uleiul de cocos face obiectul multor dezbateri. Multi experti in sanatate lauda uleiul de cocos ca fiind unul dintre cele mai sanatoase uleiuri disponibile pe piata.

Ce este uleiul de cocos

Uleiul de cocos este uleiul obtinut din stoarcerea nucii de cocos. Acest ulei se obtine din pulpa nucii de cocos. La temperatura camerei, uleiul de cocos este solid. Punctul de topire al uleiului de cocos virgin este intre 24 si 26 de grade Celsius. Exista, de asemenea, un ulei de nuca de cocos rafinat si acesta are un punct de topire mai mare, intre 30 si 33 de grade Celsius. Acesta insa nu este atat de benefic. Numai uleiul de cocos virgin sau extravirgin iti va permite sa te bucuri de beneficiile sale pentru sanatate.

Valorile nutritionale ale uleiului de cocos

Este interesant de observat valoarea nutritiva a uleiului de cocos, in special a acizilor grasi din care este compus. Uleiul de cocos consta in principal dintr-o concentratie de acizi grasi saturati. De fapt, este compus din 86% acizi grasi saturati. Aproximativ 68% dintre acesti acizi grasi saturati sunt acizi grasi cu lant mediu. Acestia sunt adesea mentionati cu acronimul TCM, care inseamna trigliceride cu lant mediu. Acizii grasi de acest tip sunt usor absorbiti de intestin. Purtati de sange, ei merg direct la ficat si sunt transformati in energie la fel de repede ca zaharurile!

Principalul motiv pentru care uleiul de cocos este considerat nesanatos este acela ca uleiul de cocos sanatos si virgin este confundat cu uleiul de cocos rafinat. Atunci cand un ulei de nuca de cocos este prelucrat extensiv, uleiul rezultat este privat de toti nutrientii importanti. De asemenea, este inodor si incolor. Singurul lucru ramas este grasimea dintr-un borcan.

Uleiul de cocos ca aliment de baza

In tarile occidentale, uleiul de nuca de cocos este consumat in principal de persoanele care au grija de sanatatea lor si care doresc sa isi completeze dieta cu alte produse neobisnuite. Cu toate acestea, in unele parti ale lumii, uleiul de cocos a fost o parte integranta a populatiei de mai multe generatii. De exemplu, populatia unor insule si atoli polinezieni consuma in principal nuca de cocos si produse obtinute din aceasta, cum ar fi painea cu nuca de cocos. Cocosul reprezinta, de asemenea, 60% din aportul zilnic de calorii pentru aceste persoane. Populatia acestor atoli polinezieni are o stare buna de sanatate si nu sufera de boli cardiovasculare.

Efectele benefice ale uleiului de cocos

  1. Favorizeaza arderea grasimilor

Un studiu a constatat ca consumul moderat de acizi grasi cu lant mediu are ca rezultat o crestere cu 5% a consumului energetic zilnic. Acizii grasi cu lant mediu din uleiul de cocos determina o crestere mai mare a consumului caloric fata de alte grasimi. Grasimea viscerala este grasimea care se acumuleaza in jurul organelor. O canititate mare de grasime viscerala creste riscul bolilor sindromului metabolic, cum ar fi bolile cardiovasculare si diabetul de tip 2.

De aceea, tot mai multi medici masoara circumferinta taliei in loc sa se uite doar la IMC. O circumferinta a taliei de pana la 94cm este recomandata barbatilor si 80cm femeilor. Adaugand ulei de nuca de cocos in dieta, poti pierde grasime si poti reduce circumferinta taliei.

  1. Este bun pentru colesterol

Poate ai crezut ca uleiul de cocos este rau pentru colesterol. Acest lucru se datoreaza faptului ca ni se spune ca acizii grasi saturati sunt daunatori colesterolului. Cu toate acestea, zaharurile si carbohidratii rafinati sunt nocivi pentru colesterol. Uleiul de cocos creste colesterolul bun, in timp ce colesterolul rau ramane neschimbat. Acest lucru ar reduce riscul bolilor de inima. Cu toate acestea, nu putem spune cu siguranta, deoarece exista putine dovezi.

  1. Distruge microorganismele daunatoare

Uleiul de cocos este fabricat in principal din acid lauric. Digestia acestui acid gras duce la formarea de monolaurina. Acidul lauric si monolaurina pot distruge microorganismele daunatoare, cum ar fi bacteriile, virusii si ciupercile. Cu totii avem o ciuperca in corpul nostru care poate provoca probleme daca aceasta creste. Este vorba de Candida albicans. Aceasta ciuperca poate provoca multe neplaceri. Uleiul de cocos ajuta la combaterea raspandirii candidei albicans.

  1. Ulei de cocos pentru ingrijirea parului

Uleiul de cocos poate fi folosit si pentru ingrijirea parului. In acest scop, desigur, trebuie sa fie intins pe par. Consumul de ulei de cocos nu are, din cate stim, nicio actiune asupra parului. Uleiul de cocos previne deteriorarea parului. Acest lucru se datoreaza prezentei acidului lauric.

Acidul lauric are o mare afinitate pentru proteinele parului (spre deosebire de alti acizi grasi) si poate, datorita greutatii sale moleculare reduse, sa patrunda cu adevarat in structura parului.

  1. Calmeaza pielea uscata

Uleiul de cocos poate imbunatati semnificativ hidratarea pielii si nivelul lipidic al suprafetei sale, motiv pentru care ar trebui sa fie bine imprastiat pe ea. Cand este aplicat pe piele, uleiul de cocos filtreaza si 20% din razele ultraviolete ale soarelui. Cu toate acestea, iti recomandam sa utilizezi protectie solara reala atunci cand iesi la soare, deoarece ofera o protectie mai buna. Daca nu ai nimic la indemana, uleiul de cocos poate fi o solutie de urgenta.

  1. Este ideal pentru cavitatea bucala

Uleiul de cocos este un bun remediu in acest scop. Elimina unele bacterii daunatoare ale gurii, poate ajuta la combaterea respiratiei urat mirositoare si imbunatateste sanatatea dentara generala.

  1. Ajuta la combaterea acneei

Acidul lauric, in care uleiul de cocos este foarte bogat, elimina bacteriile din genul Propionibacterium prezente in numar mare pe piele. Aceste bacterii determina proliferarea acneei. Uleiul de cocos ajuta la combaterea acneei in caz de piele uscata. Daca ai deja pielea grasa, uleiul de cocos nu este o optiune buna, deoarece iti va face pielea si mai grasa.

Uleiul de cocos este extraordinar din multe privinte. Alegel pe cel de calitate, pe care il poti gasi la magazine de specialitate precum minuneanaturii.ro.