Uleiul de măsline. Proprietățile și efectele nebănuite ale aurului lichid

Legenda spune că măslinul a fost un cadou de la zeița Atena pentru omenire. Homer vorbește despre uleiul de măsline ca fiind aurul lichid, iar Thomas Jefferson l-a proclamat darul cerului.

Timp de secole, uleiul de măsline era oferit cadou și era primit cu foarte mare bucurie. De curând, oamenii au început să-și îndrepte atenția spre acest ulei și cercetătorii fac din ce în ce mai multe studii. Acestea arată cât de multe beneficii poate avea uleiul de măsline pentru organism, fie că este folosit pe cale internă sau externă.

Uleiul de măsline are proprietăți nutritive extraordinare, este ușor digerabil, are antioxidanți, este bogat în grăsimi bune pentru organism și previne creșterea colesterolului. Uleiul de măsline este recomandat chiar și pentru bebeluși de la începutul diversificării în supă de la prânz sau în piureul de legume.

Uleiul de măsline extravirgin conține vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grași nesaturati 85%, acizi grași saturați 15%, trigliceride, clorofilă și altele.

Este foarte bine tolerat de stomac și ajută la combaterea ulcerului și a gastritei, la prevenirea cancerului de colon sau la san și oferă protecție împotriva bolilor de inima. S-a demonstrat că la persoanele care consumă aproximativ 25 ml (cam 2 linguri) de ulei de măsline în fiecare zi, timp de o săptămâna, se observă o reducere considerabilă a colesterolului și un nivel ridicat al compusilor antioxidanți din sânge. Fiind numit prietenul ficatului, uleiul de măsline este un bun drenor hepatic și biliar, având și efect laxativ.

Tipuri de ulei de măsline

Uleiul de măsline extra-virgin este obţinut printr-o simplă presare a măslinelor. Uleiul extra virgin păstrează toate substanţele naturale conţinute de acestea, având un conţinut ridicat de antioxidanţi (vitamina E şi polifenoli). Uleiul extravirgin are o aciditate de aprox 0.8%. Antioxidanţii sunt universal recunoscuţi drept salvatori ai celulelor la toate vârstele, neutralizând radicalii liberi de oxigen, care atacă permanent celulele organismului, afectându-le funcţionarea şi favorizând astfel apariţia bolilor.

Uleiul virgin este produs prin folosirea metodelor fizice și fără nici un fel de tratament chimic. Aciditatea uleiului virgin este mai mică de 2% și are un gust bun. Uleiul rafinat este considerat că fiind de o calitatea mai slabă decât cel virgin. Este obținut din resturi de măsline supuse unui nou proces de stoarcere.

Culoarea nu dovedește întotdeauna calitatea uleiului. Nuanță unui bun ulei de măsline poate să varieze de la verde (dacă are clorofilă că element principal) până la galben auriu (dacă are caroten). Temperatura ideală la care trebuie păstrat este de 14ºC. Aerul, căldură și lumina provoacă rancezirea uleiului.

Există o diferența între uleiul din fructe de măsline și uleiul din sâmburele de măsline și anume uleiul din sâmbure de măsline este obținut prin mijloace chimice, iar uleiul din fructe de măsline se prepară prin mijloace naturale.

Uleiul de măsline provine doar de la măslinele verzi. Producerea uleiului începe prin transformarea fructelor de măslin în pastă. Această pastă este apoi malaxată, pentru că picăturile microscopice de ulei să se concentreze. Uleiul este extras prin presare, metodă tradițională, sau prin centrifugare, metodă modernă. După extracție, substanță solidă rămasă conține încă o cantitate mică de ulei.

Uleiul de măsline poate fi asezonat cu busuioc sau lămâie, usturoi, ardei iute sau diverse plante aromatizante. Uleiul de măsline aromatizat poate fi preparat foarte ușor astfel: adăugați condimentele care va plac în sticlă de culoare închisă și lăsați la macerat câteva zile. Îl veți putea folosi apoi cu succes la mâncăruri precum paște, legume sau orez.

Vă recomandăm să asezonați preparatele ușoare cu un ulei mai puțin dens care să nu acopere gustul mâncării iar preparatele consistente, sățioase sau picante să fie asezonate cu un ulei mai dens care să poată susține gustul mâncării.

• … În Grecia, există cea mai mică rată a locuitorilor bolnavi de inimă sau de cancer.

• … uleiul de măsline are virtuți afrodisiace. “Mănâncă ulei de măsline și vino la noapte la mine” – este o zicala foarte apreciată în folclorul Greciei.

• … uleiul de măsline ajută la menținerea densității oaselor și la protejarea împotriva osteoporozei.

• … uleiul de măsline are efecte benefice și în tratamentul unor forme de diabet.

Sursa text: prodieta.ro