Uleiuri esențiale – efectul nebănuit al aromelor plantelor

Uleiurile esentiale reprezinta o alternativa excelenta la parfumurile artificiale extrem de discutabile care sunt folosite astazi in majoritatea parfumurilor, spray-urilor de camera si a diferitelor produse cosmetice. In plus, pot fi utilizate ca remedii casnice pentru diferite afectiuni si, prin urmare, nu ar trebui sa lipseasca din nicio gospodarie.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Uleiurile esentiale sunt obtinute din diferite parti ale plantelor. Acestea pot fi flori, frunze, dar si scoarta, radacini sau rasini. Apropo, nu sunt uleiuri obisnuite si, prin urmare, nu lasa pete inestetice de grasime. Termenul „esential” inseamna ca este ceva intangibil, un ulei extrem de volatil, spre deosebire de uleiurile grase obisnuite.

Uleiurile esentiale sunt parfumurile plantelor captate sub forma lichida. Acest lichid se dizolva in cel mai scurt timp, imediat ce uleiul esential intra in contact cu aerul. Uleiul a disparut, parfumul ramane, doar pentru o scurta perioada de timp, inainte de a disparea si acesta. Inchideti intotdeauna flacoanele cu uleiuri esentiale foarte atent.

Uleiurile esentiale contin forta vitala a intregii plante. Acestea au un efect direct asupra creierului si in acest fel pot influenta pozitiv atat procesele fizice, cat si cele psihologice ale corpului. Uleiurile esentiale pot fi utilizate in mai multe moduri. Nu sunt potrivite doar pentru difuzorul de parfum, ci si pentru uleiurile de masaj relaxante, bai parfumate de plante si flori, comprese, inhalari si multe altele.

Cum se produc uleiurile esentiale?

Majoritatea uleiurilor esentiale se obtin cu ajutorul distilarii cu abur. Din pacate, acest proces creeaza temperaturi de pana la 70 de grade, ceea ce inseamna ca se pierd parfumurile foarte volatile, iar calitatea uleiurilor scade.

Comparativ cu distilarea, presarea la rece este o metoda de productie foarte blanda, deoarece se face fara caldura. Pentru partile foarte sensibile ale plantelor, cum ar fi florile, nici distilarea, nici presarea nu sunt potrivite. In astfel de cazuri, parfumurile sunt extrase cu ajutorul unui solvent chimic. Uleiurile care au fost obtinute in acest mod se numesc absolute. Desi solventul este indepartat din aceste uleiuri la sfarsitul procesului de fabricatie, reziduurile raman de obicei in ulei. De aceea aromaterapeutii nu folosesc uleiurile absolute.

Cu extractia dioxidului de carbon – un proces mai nou – se pot obtine uleiuri esentiale de foarte buna calitate. Datorita temperaturii de productie foarte scazute, de numai 20-25 grade, parfumurile foarte volatile si deosebit de valoroase sunt pastrate.

Cum recunoasteti uleiurile esentiale de buna calitate?

Atunci cand cumparati uleiuri esentiale, asigurati-va ca sunt uleiuri esentiale pure. La e-palosanto.ro puteti gasi astfel de uleiuri pure, de calitate superioara. Daca eticheta nu indica in mod clar 100% calitate pura, uleiul a fost diluat si, in anumite circumstante, parfumat ulterior cu parfumuri sintetice. Efectul scontat nu se obtine desigur cu astfel de uleiuri. Eticheta trebuie sa ofere, de asemenea, informatii despre calitatea plantelor utilizate.

Uleiurile esentiale de buna calitate sunt obtinute din plante care sunt fie colectate in salbaticie, fie din productie organica controlata. Plantele care sunt cultivate intr-un mediu sanatos, adica fara pesticide, erbicide si ingrasaminte, sunt plante puternice si sanatoase. Si numai astfel de plante isi pot transmite energia vietii oamenilor sub forma de uleiuri esentiale medicinale.

Desigur, uleiurile esentiale de inalta calitate au un pret. Cu toate acestea, acest lucru este pus in perspectiva, deoarece sunt necesare doar cateva picaturi din acest ulei.

De cand s-au folosit uleiuri esentiale?

Chiar si in cele mai vechi timpuri oamenii stiau despre proprietatile uleiurilor esentiale. Vechii egipteni asociau puritatea, divinitatea si puterea cu mirosurile plantelor medicinale aromatice. Pentru a fi aproape de zei, in special faraonii, s-au parfumat cu cele mai pretioase esente de parfum, pe care le adusesera in palatele lor din Extremul Orient.

Intre timp, multe dintre aceste remedii traditionale de vindecare si aplicare au fost confirmate si de studiile moderne. Recunoscut stiintific, de exemplu, este efectul uleiurilor esentiale asupra nivelului de hormoni si asupra sanatatii membranei celulare. De asemenea, s-a dovedit ca uleiurile esentiale pot inhiba cresterea si reproducerea bacteriilor.

Care sunt posibilele utilizari?

Uleiurile, esentiale amestecate cu uleiuri de baza de inalta calitate, cum ar fi ulei de jojoba, ulei de migdale, ulei de susan sau ulei de avocado, pot deveni uleiuri de corp sau de masaj sanatoase si complet naturale.

In functie de dozajul uleiurilor esentiale, un astfel de ulei poate servi si ca parfum. Daca adaugati uleiuri esentiale in putin alcool, veti obtine spray-uri de camera eficiente pe care le puteti folosi cu incredere. Pentru comprese care pot fi aplicate articulatiilor dureroase sau muschilor tensionati, de exemplu, adaugati uleiuri esentiale in apa si aplicati-le pe zonele dureroase.

Uleiurile esentiale pot fi utilizate cu succes in special pentru probleme ale pielii, cum ar fi verucile, alunitele, rozaceea sau acneea. Exista si uleiuri esentiale care au proprietati anti-imbatranire excelente.

Utilizarea uleiurilor esentiale in difuzor permite tratarea unor probleme emotionale precum frica, depresie, tensiune sau stres, fara a fi nevoie sa va faceti griji cu privire la efectele secundare neplacute.

Uleiuri esentiale pentru anxietate

In cazul starilor de anxietate care se manifesta prin palpitatii, tensiune, insomnie si neliniste interioara, o baie cu ulei esential de trandafiri relaxeaza: 3 picaturi de ulei de trandafir, 2 picaturi de ulei de salvie, 2 picaturi de ulei de muscata si 1 picatura de ulei de mirt se amesteca in 3 linguri de ulei de sunatoare (gras) si se adauga in apa de baie.

Consolidarea sistemului imunitar

In perioadele cu risc crescut de infectii virale, sistemul imunitar este ajutat prin utilizarea uleiurilor esentiale, care pot ucide in mod fiabil bacteriile – in unele cazuri si virusi si ciuperci. Aerul pe care-l respirati poate fi eliberat cu un spray de uleiuri esentiale antibacteriene. De exemplu, 5 picaturi de ulei de pin si 3 picaturi de ulei de lamaie sunt diluate cu o jumatate de litru de otet si turnate intr-o sticla pentru pulverizare. Aerisiti bine cateva minute inainte de pulverizare.

Uleiurile esentiale sunt miraculoase – folositi-le cu incredere!