ULTIMA ORA: AMENINTARE MILITARA fara precedent la adresa Romaniei

UPDATE ORA 19.55: VICEPREMIERUL RUS DMITRI ROGOZIN A TRANSMIS, SAMBATA DUPA-AMIAZA, O NOUA AMENINTARE LA ADRESA ROMANIEI. 

ROGOZIN a scris, intr-o noua postare pe Twitter: „Da, domnilor romani, in curand va vom explica cine sunteti si ce credem despre voi”. Aceasta este ultima dintr-un sir mai lung de atacuri la adresa Romaniei.

Tot astazi, vicepremierul Federatiei Ruse a scris ca autoritatile de la Bucuresti nu i-au permis accesul in spatiul aerian al Romaniei, la cererea Statelor Unite. La scurt timp, pe contul sau de Twitter a aparut o fotografie in care pe fundal se vede aeroportul Domodedovo din Moscova.

UPDATE ora 23.10: Romania se pregateste sa raspunda dur Rusiei. Cel putin asta sustine presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, care a anuntat, sambata, ca impreuna cu grupul de prietenie romano-american, va transmite un mesaj Rusiei in urmatoarele zile, “unul care nu va fi pe placul celor care au facut acest lucru” (celor care au anexat Crimeea – n.r.). Afla aici detalii.

STIRE INITIALA: AMENINTARE MILITARA fara precedent la adresa Romaniei! Vicepremierul rus DMITRI ROGOZIN a anuntat, sambata dupa-amiaza, ca a revenit la Moscova, din Republica Moldova, dupa ce avionul sau a fost obligat de catre avioane ucrainene de interceptare sa se se intoarca din drum la Chisinau, transmite agentia Itar-Tass in pagina electronica.

UPDATE ora 17:45: Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a afirmat sambata, legat de restrictiile impuse de Romania vicepremierului rus, ca nu DMITRI ROGOZIN il framanta si s-a declarat convins ca autoritatile romane stiu ce fac.

“Ei care au luat decizia stiu ce fac si cum interpreteaza restrictiile puse unor persoane. Rogozin este una dintre persoane. Sa-i fie de bine. Nu Rogozin ma framanta pe mine acum”, a declarat Basescu, aflat la Arad. AFLA AICI DETALII

Inainte sa revina la Moscova, DMITRI ROGOZIN a acuzat ROMANIA ca nu-i permite sa treaca prin spatiul aerian, la cererea Statelor Unite si a transmis o amenintare voalata foarte grava la adresa tarii noastre. “Data viitoare voi zbura la bordul unui bombardier Tu-160”. 

“La solicitarea Statelor Unite, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu-mi permite sa trec”, afirma vicepremierul rus intr-un mesaj postat sambata pe Twitter, citat de agentia Itar-Tass.

“Data viitoare voi zbura la bordul unui (bombardier strategic de tip) Tu-160”, a declarat Rogozin, subliniind ca sanctiunile nu-l vor determina sa-si anuleze viitoare vizite la Tiraspol, capitala regiunii separatiste moldovene Transnistria.

In urma cu mai putin de o ora, DMITRI ROGOZIN a postat o fotografie pe reteaua de socializare Twitter prefatata de mesajul ca a ajuns la Moscova. Redam mai jos imaginea postata de ROGOZIN.

Afla aici mai multe detalii despre inchiderea spatiului aerian al Romaniei pentru Dmitri Rogozin

De asemenea, intr-o alta postare pe Facebook, tot de sambata, vicepremierul rus afirma ca Romania i-a inchis spatiul aerian in legatura cu sanctiuni impuse de catre Uniunea Europeana”, potrivit Itar-Tass.

Vicepremierul a acuzat probleme cu transportul si joi, la venirea in regiunea separatista moldoveana, unde a asistat la parada organizata pe 9 mai, de Ziua Victoriei asupra nazismului. El a anuntat, tot pe Twitter, ca avionului sau, care se indrepta catre Chisinau, capitala Republicii Moldova, nu i s-a permis sa traverseze spatiul aerian al Ucrainei si ca a fost nevoit sa ocoleasca prin Bulgaria si Romania.

Citeste si: ROGOZIN: Acordul de Asociere cu UE poate avea consecinte grave asupra Republicii Moldova 

Ministerul ucrainean de Interne a dezmintit joi seara ca ar fi interzis tranzitul avionului vicepresedintelui rus Dmitri Rogozin prin spatiul aerian al Ucrainei, afirmand ca nu exista obstacole pentru zborul avioanelor rusesti, potrivit agentiei Interfax.

“Se pare ca vom merge la Chisinau prin Bulgaria si Romania, zborul va dura 4-5 ore. Ucraina nu ne-a permis trecerea prin spatiul sau aerian”, a scris Rogozin joi, in mesajul postat pe Twitter. “Bine ca Ucraina nu este ca Rusia (de mare), altfel ocolirea ar dura aproximativ 20 de ore”, adauga el.

Dupa ce avionul lui Rogozin a aterizat, pilotul a declarat ca a fost intrebat de catre controlori de trafic aerian din Bulgaria si Romania daca avionul transporta “un pasager (supus) unei interdictii”.

“Au intentionat sa trimita avioane de interceptare”, a mai scris Rogozin.

MAE: Amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre Rogozin, declaratie foarte grava

MAE apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre vicepremierul rus DMITRI ROGOZIN, reprezinta “o declaratie foarte grava”, solicitand autoritatilor de la Moscova sa precizeze public daca afirmatiile citate reprezinta pozitia oficiala fata de Romania.

“Ministerul Afacerilor Externe a luat nota cu surprindere de postarea de astazi, 10 mai 2014, de catre vicepremierul guvernului Federatiei Ruse Dmitri Rogozin pe microblogul sau, conform careia «Romania la cererea SUA si-a inchis spatiul pentru zborul meu. Ucraina din nou nu-mi permite. Data viitoare o sa zbor cu TU-160». Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin” , se arata in comunicatul transmis sambata de MAE.

In acest context, Ministerul Afacerilor Externe solicita autoritatilor de la Moscova, ministerului rus de externe, “sa precizeze public daca afirmatiile citate ale vicepremierului Rogozin reprezinta pozitia oficiala a guvernului Federatiei Ruse fata de Romania ca stat membru UE si NATO”.

“In acelasi timp, Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca Romania a sustinut, sustine fara echivoc si respecta intru totul regimul de sanctiuni instituit de Uniunea Europeana in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei”, se mai arata in comunicat.

MAE precizeaza ca, “potrivit articolului 1(1) din Decizia 2014/145/PESC privind masuri restrictive in raport cu actiunile care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea «Statele membre iau masurile necesare pentru a impiedica intrarea pe teritoriul lor sau tranzitarea acestuia de catre persoanele fizice responsabile pentru actiuni care submineaza sau ameninta integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta Ucrainei si de catre persoanele fizice asociate acestora, astfel cum figureaza in anexa» (s.n), anexa continand lista persoanelor sanctionate”.

“Vicepremierul guvernului Federatiei Ruse DMITRI ROGOZIN se regaseste in anexa continand lista persoanelor sanctionate”, mentioneaza sursa citata.