GEORGE MAIOR: SRI a dejucat atentate teroriste pe teritoriul Romaniei

SERVICIUL ROMAN DE INFORMATII, SRI, ROMANCA, EXPULZARE, ITALIA, ATENTIE, 2014, PROPAGANDA ISLAMISTA, GRUPAREA ISIS, ISIS, TERORISTI

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a declarat a vor mai fi atentate in Europa, afirmand ca au fost dejucate mai multe atentate si pe teritoriu Romaniei. Mesajul acestei dezvaluiri facuta de seful SRI vine intr-un context deosebit de tensionat, dupa atacurile teroriste din capitala Frantei soldate cu 17 morti.

“Nu exista securitate absoluta”, a spus Maior intr-un interviu acordat site-ului ziare.comLegat de dejucarea unor atentate in Romania, Maior a spus ca a actionat strict in registrul preventiv, completand ca la nivelul SRI a avut o serie de actiuni suplimentare “pe baza evaluarii serviciului, in concordanta cu situatia operativa, nu am considerat necesara ridicarea nivelului de alerta”.

Intrebat daca au existat atentate dejucate si in Romania, George Maior a raspuns: “Au existat, nu intru in detalii. Am actionat strict in registrul preventiv si ne-am indeplinit misiunea. Nu au existat evenimente si datorita unor actiuni mai subtile, mai discrete, pe care le-am avut in vedere la nivelul SRI, inclusiv prin expulzari de persoane, nepermiterea accesului unor persoane suspectate de asemenea activitati si realizarea unui tablou informativ precis asupra riscurilor cu care ne confruntam”. 

Citeste si: UN SITE DIN ROMANIA, SPART DE O GRUPARE IN NUMELE ISLAMULUI

George Maior a afirmat ca in Romania nu exista in acest moment un pericol major de atentat terorist.

“Am luat unele masuri suplimentare la nivelul serviciului, inclusiv in apararea unor potentiale tinte, in incercarea de a vedea mai bine traficul de persoane la frontiere si de a avea un tablou infomational bun pentru ceea ce se petrece pe teritoriul national. Dar pe baza evaluarii serviciului, in concordanta cu situatia operativa, nu am considerat necesara ridicarea nivelului de alerta. Nu, nu suntem (in pericol – n.r.).  Populatia trebuie sa inteleaga ca facem tot posibilul sa mentinem acest nivel de alerta si sa tinem departe de teritoriul national asemenea evenimente. De aceea, actionam in mod strategic”, a spus Maior. 

George Maior a aratat ca atentatele de la Paris vor avea efecte la nivel european, inclusiv sub aspectul elementelor “precise operationale: o intensificare a cooperarii serviciilor europene, poate un nou plan european pentru cresterea eficientei capacitatii de raspuns a statelor europene si a UE la asemenea evenimente. Se pune in discutie chiar infiintarea unor structuri de informatii mai puternice la nivelul Uniunii ca atare. Vor exista schimbari, inclusiv de ordin legislativ.”

Citeste si: FILMUL ATACURILOR DIN FRANTA, INCEPAND CU CHARLIE HEBDO. VIDEO

“N-as vrea sa cadem in teorii ale conspiratiei, dar cateva lucruri sunt, cred, interesant de reliefat. Este clar ca ne confruntam cu doua mari amenintari si din perspectiva noastra, a Romaniei, dar si din perspectiva UE. Una este legata de un fenomen geopolitc la granitele de est ale UE, generat de criza din Crimeea, de politica neo-imperiala a Rusiei, de instabilitatea din Ucraina. A doua e legata de amenintarea provenind din spatiul Orientului Mijlociu, Statul Islamic, problemele din Siria si importul de terorism care se poate produce pe teritoriul european.

Aceste doua mari amenintari trebuie tratate diferit, dar cu aceeasi intensitate din punctul de vedere al prioritatilor. Intr-adevar, dupa un eveniment ca acela din Franta, atentia opiniei publice se focalizeaza pe elementul terorist si mai putin pe problemele structurale geopolitce din est. Si e firesc sa fie asa. Dar aceste discutii vor reveni”, a incheiat seful SRI.