Ultimele echipe CALIFICATE LA EURO 2016. OLANDA – marea dezamagire a preliminariilor

Marti seara au luat sfarsit PRELIMINARIILE EURO 2016, astfel ca se cunosc atat cele 19 reprezentative CALIFICATE DIRECT, cat si cele 8 nationale care isi vor disputa ultimele locuri, la BARAJ.

Tragerea la sorti a partidelor din play-off este programata pe data de 18 octombrie, iar meciurile pe 12/13/14 noiembrie – turul – respectiv 15/16/17 noiembrie – returul – in timp ce grupele Euro 2016 vor fi stabilite pe data de 12 decembrie, la Paris.

Daca Islanda si Albania s-au CALIFICAT IN PEREMIERA la un turneu final, iar Tara Galilor va bifa prima prezenta la un Campionat European (galezii au participat la o singura Cupa Mondiala, in 1958, cand au incheiat competitia pe locul al saselea!), OLANDA A INCHEIAT PE LOCUL AL PATRULEA grupa A, dupa Cehia, Islanda si Turcia, ratand astfel primul Euro dupa cel din 1984 (cand turneul final a avut loc tot in Franta)!

De asemenea, UNGARIA A RATAT CALIFICAREA DIRECTA la Euro, ca cea mai buna echipa de pe locul al treilea, in fata Turciei, care a izbutit un 1-0 in-extremis, in inferioritate numerica, intr-un meci contra marii revelatii Islanda, printr-un gol marcat de Selçuk İnan (’89). Ungaria s-ar fi calificat pentru a treia oara in istorie la un Campionat European, dupa cele din 1964 (locul 3) si 1972 (pozitia a patra), in timp ce Turcia va evolua pentru a patra oara la un Euro, dupa cele din 1996 (locul 15), 2000 (pozitia a sasea) si 2008 (semifinale).

CITESTE SI: ROMANIA CASTIGA CU INSULELE FEROE, SCOR 3-0 SI SE CALIFICA LA EURO 2016

In partida de marti, Olanda a ratat prezenta la baraj dupa un nou meci slab: 2 – 3 pe teren propriu in fata Cehiei, dupa ce oaspetii au condus cu 3 – 0 pe Amsterdam ArenA, gratie reusitelor lui Kadeřábek (’24), Šural (’35), Van Persie (’66-autogol), in timp ce gazdele au punctat tardiv, doar prin Huntelaar (’70) si Van Persie (’83). Acestuia din urma i s-a refuzat un penalty clar in minutul 84, arbitrul sloven Damir Skomina acordandu-i un cartonas galben, pentru simulare.

“Portocala Mecanica” a mai fost invinsa de alte patru ori in aceste preliminarii – un record negativ: 1-2 in Cehia, 0-2 in Islanda, 0-1 pe teren propriu cu Islanda si 0-3 in Turcia. Olandezii, pregatiti de Danny Blind, nu au izbutit decat patru victorii: 3-1 pe teren propriu contra Kazahstanului, 6-0 acasa si 2-0 in deplasare cu Letonia si 2-1 in Kazahstan. Meciul cu Turcia din fata propriilor suporteri s-a incheiat la egalitate, 1-1.

ECHIPELE CALIFICATE DIRECT la EURO 2016: Franta (tara organizatoare), Cehia, Islanda, Belgia, Tara Galilor, Spania, Slovacia, Germania, Polonia, Anglia, Elvetia, Irlanda de Nord,ROMANIA, Austria, Rusia, Italia, Croatia, Portugalia si Albania.

ECHIPELE CALIFICATE LA BARAJUL EURO 2016: Ungaria, Ucraina, Norvegia, Danemarca, Suedia, Irlanda, Bosnia-Hertegovina, Slovenia.

Sursa foto: The Guardian