Un aisberg cat statul Singapore s-a desprins din Antarctica. VIDEO

Un aisberg gigant aproape de dimensiunea statului Singapore, desprins din Antarctica in iulie, a inceput sa pluteasca in ocean. Oamenii de stiinta atrag atentia ca acesta prezinta un pericol urias pentru transportul maritim.

Aisbergul desprins din calota glaciara a Antarcticului are o dimensiune de aproximativ 700 de km patrati, iar potrivit expertilor, un aisberg de asemenea dimensiuni se poate topi abia peste un an. Se presupune ca aisbergul va intra in zona unde navigheaza unele nave.

“Un aisberg care are marimea aceasta ar putea rezista in ocean timp de un an sau chiar mai mult si s-ar putea deplasa mai mult catre nord, ajungand intr-un final in vecinatatea zonelor in care circula navele comerciale din Oceanul Sudic”, a declarat Robert Marsh, cercetator stiintific la Universitatea Southampton din Marea Britanie.

Marsh face parte dintr-o echipa de oameni de stiinta care a primit misiunea urgenta de a localiza aisbergul si de a alcatui un posibil traseu al acestuia, pentru a preveni un eventual impact cu navele maritime.

Aisbergul s-a desprins din calota glaciara a Antarcticului in luna iulie. Atunci, cercetatorii de la Institutul Alfred Wegener au folosit imagini din satelit de la Agentia Germana Spatiala TerraSAR-X intr-un raport amanuntit. O perioada, aceasta gheata a stat aproape de calota glaciara, datorita marii de gheata, insa la sfarsitul iernii din Antarctica unele parti din marea de gheata s-au topit si au dat posibilitatea iesirii acestui bloc gigant direct in ocean.

Foto: NASA