Un an de la disparitia avionului Malaysia Airlines care efectua zborul MH370. Cea mai credibila explicatie a disparitiei

Un an de la disparitia avionului Malaysia Airlines care efectua zborul MH370

La un an de la disparitia de pe radare a avionului companiei Malaysia Airlines ce efectua zborul MH370, Malaezia si Australia au dat, duminica, asigurari ca isi pastreaza speranta de a localiza epava Boeingului 777, pentru a putea oferi raspunsuri familiilor ce traiesc un cosmar fara sfarsit, relateaza Agerpres care citeaza AFP.

Avionul cu zborul MH370, ce efectua legatura intre Kuala Lumpur si Beijing, a disparut de pe radare la 8 martie 2014, cu 12 membri ai echipajului si 227 de pasageri, dintre care doua treimi erau cetateni chinezi.

La 29 ianuarie, Malaezia a anuntat oficial ca aceasta disparitie este un accident, dar ca, in pofida operatiunilor internationale de cautare extrem de ample, avionul ramane de negasit.

Citeste si: AVIONUL DISPARUT MALAYSIA AIRLINES, DOBORAT DE AMERICANI?

Premierul malaezian Najib Razak, a carui tara este tinta unor critici vehemente din partea familiilor victimelor, a tinut sa reafirme hotararea sa de a le oferi raspunsurile cerute. In pofida “putinelor elemente materiale” de care dispun anchetatorii, “Malaezia ramane angajata in cautari si isi pastreaza speranta ca avionul cu zborul MH370 va fi localizat”, se spune intr-un comunicat semnat de Razak.

Nave maritime exploreaza de luni de zile fundul marin in sudul Oceanului Indian, folosind sonare sofisticate care au restrans deja cu circa 40% “zona prioritara de cautari” in partea cea mai septentrionala a Oceanului Indian, pe circa 60.000 de kilometri patrati. Cu exceptia catorva containere maritime, nimic nu a fost gasit inca in timpul acestei operatiuni conduse de Australia si programata sa se incheie in mai.

CITESTE SI: Ce s-a intamplat de fapt cu AVIONUL DISPARUT MH370: A fost taiat oxigenul?

Duminica, premierul australian Tony Abbot a anuntat ca, in cazul in care aceste operatiuni nu se soldeaza cu un succes, Australia si partenerii sai “intentioneaza sa lanseze alte cautari” pe un perimetru ce echivaleaza cu 60.000 de kilometri patrati, fara a preciza locul unde se vor desfasura acestea.

“O datoram familiilor victimelor”, a spus Abbott in timpul unei conferinte de presa, declarandu-se “rezonabil increzator” in ceea ce priveste sansele de succes ale cautarilor.

O echipa independenta de experti internationali urmeaza sa dea publicitatii duminica, la Kuala Lumpur, la orele 15.00 (07.00 GMT), un raport de etapa privind disparitia avionului cu zborul MH370.

Explicatia cea mai credibila avansata pana in prezent de responsabili ai anchetei este ca o cadere brusca a nivelului de oxigen in aparatul de zbor i-a facut pe membrii echipajului si pe pasageri sa-si piarda cunostinta. Avionul ar fi continuat sa zboare pe pilot automat, pana cand, ramas fara combustibil, s-a prabusit in mare.

Premierul malaezian a recunoscut, duminica, faptul ca “lipsa de raspunsuri si de dovezi materiale — cum ar fi epava avionului — este o povara suplimentara” pentru familiile celor disparuti. Aceste familii sunt convinse, in marea lor majoritate, ca Malaezia le ascunde adevarul.

Istoria aviatiei civile mai cunoaste un singur caz in care un avion ce transporta peste 100 de persoane a disparut, soarta lui ramanand pana acum necunoscuta. Acest lucru s-a intamplat in 1962, cand un aparat de zbor al societatii americane Flying Tiger Line, inchiriat de armata americana, s-a volatilizat intre insula Guam si Filipine, cu 107 persoane la bord.