Un ASTEROID a fost botezat cu numele unui profesor ROMAN

O recenta campanie de „botezare” a unui asteroid, intreprinsa de Space Generation Advisory Council (SGAC), a dat un rezultat neasteptat: propunerile de denumiri au fost atat de numeroase, iar 6 dintre ele atat de inspirat argumentate, incat International Astronomical Union (IAU) le-a acceptat pe toate acestea din urma, 6 asteroizi primind astfel nume noi. Printre acestia se numara unul ce poarta numele unui roman – profesorul Marin Dacian Bica, informeaza descopera.ro.

Peste 1500 de propuneri de nume au fost trimise catre SGAC, care a selectat 6 dintre acestea si le-a inaintat comisiei de specialitate a IAU. Considerand propunerile foarte inspirate, IAU, in loc sa aleaga una dintre ele, le-a adoptat pe toate, denumind astfel nu un singur asteroid, ci sase. 

CITESTE SI: Un ASTEROID de marimea unei BALENE se apropie de Pamant. FOTO in articol 

Printre ei se numara asteroidul MARINBICA, denumit astfel in amintirea lui Marin Dacian Bica (1970–2013), profesor de fizica si astronomie din Oradea, decedat anul trecut in mod tragic, in urma unui accident, in apropiere de pestera Polovragi.

Sursa citata noteaza ca profesorul Bica, un pasionat al astronomiei si astrofizicii, a infiintat primul cerc de astronomie din Oradea si din judetul Bihor si a coordonat ani la rand Lotul National de Astronomie si Astrofizica, elevii sai obtinand medalii de aur si argint la Olimpiadele Internationale de Astronomie si Astrofizica.

Propunerea de a denumi un asteroid cu numele sau a fost inaintata de cativa dintre fostii sai elevi, la initiativa lui  Florin-Cristian Lazar, absolvent al Facultatii de Inginerie Aerospatiala din Bucuresti, iar in prezent masterand la International Space University (ISU) din Strasbourg, Franta. Majoritatea celorlalti 5 asteroizi mentionati in anuntul oficial al SGAC privind campania atribuirii de nume poarta denumiri ce amintesc de mitologie sau de personalitati stiintifice ori politice.

CITESTE SI: ASTEROIDUL 2014 HQ124 trece foarte aproape de Pamant

Numele lor sunt: 

Anagolay  (zeita lucrurilor pierdute, in mitologia vechii culturi Tagalog din Filipine).
Hume (o pasare legendara, purtatoare de noroc, in mitologia iraniana).
Rayjay (porecla sub care este cunoscut astronomul Ray Jayawardhana de la Universitatea din Toronto, nascut in Sri Lanka in 1971).
Samcarin (un cuvant sanscrit care inseamna „hoinar”)
Mongkut (regele Mongkut, sau Rama IV, 1804-1868, a fost regele Siamului –Thailanda de astazi – intre anii 1851 -1868; a fost initiatorul modernizarii tarii in ceea ce priveste tehnologia si cultura, castigandu-si supranumele de „parinte al stiintei si tehnologiei).

Sursa foto si text: descopera.ro