Un avion alimentat doar cu energie solara a zburat 24 de ore

Solar Impulse este primul avion din istorie alimentat doar cu energie solara care a zburat 24 de ore.

Avionul Solar Impulse, propulsat doar cu ajutorul energiei solare, a aterizat pe aeroportul JFK din New York, completand ultima etapa a unei calatorii pe teritoriul SUA. Acest lucru marcheaza o premiera in istoria aviatiei, Solar Impulse devenind, conform mediafax.ro, prin avion din istorie care a putut zbura 24 de ore fiind alimentat doar cu acest tip de energie.

Andre Borschberg, cofondatorul Solar Impulse, a aterizat cu trei ore mai devreme decat ora stabilita initial, din cauza unor probleme tehnice, zborul deasupra Statuii Libertatii fiind anulat din cauza unei rupturi aparute in aripa stanga. Aeronava, care decolase sambata de la Washington DC si a aterizat duminica la New York, a atins o viteza de 70 de kilometri pe ora, facand escale in Phoenix, Arizona, Dallas, Texas si St Louis.

Avionul Solar Impulse HB-SIA are aceeasi anvergura a aripilor, 63,4 metri, ca un Airbus A340, dar are o greutate de doar 1,6 tone, fata de 370 de tone. Aripa avionul propulsat de energia solara este acoperita cu 11.628 de celule solare, acestea producand energia electrica ce este furnizata celor patru motoare electrice cu elice.

Sursa foto: solarfeeds.com