Un avion militar rusesc, interceptat deasupra Marii Negre

Un avion militar rusesc, care survola apele internationale ale Marii Negre, a fost interceptat, in urma cu trei zile, in apropiere de coasta Turciei de doua avioane de vanatoare F-16 block 50 turcesti, transmite Vocea Rusiei.

Avioanele turcesti apartineau regimentului 5 Vanatoare de la baza aeriana de la Merizifon si dupa interceptarea si identificarea vizuala s-au intors la baza. Avionul rusesc era un il-20M1 cu 4 motoare turbopropulsoare, din categoria ELINT.

El a evoluat initial din directia est catre vest, deasupra Marii Negre, cu viteza de 600 km/h, la altitudinea de 7.000 m, fiind detectat de radarele turcesti inca de la granita cu Georgia. Dupa ce a survolat coasta turceasca, il-20M1 si-a schimbat directia de zbor, zburand paralel cu litoralul Bulgariei, Romaniei si Ucrainei, state incapabile sa trimita avioane la interceptare, mai noteaza Vocea Rusiei.

il-20M1 dispune de 8 specialisti Elint in echipa de lupta care opereaza un radar de mare putere, receptori de cercetare a emisiei radarelor de sol, senzori pentru interceptarea tuturor comunicatiilor militare, aparatura foto de inalta rezolutie (A-87P), precum si echipamentele de bruiaj a retelelor de comunicatii si a radarelor militare. 

In teatrul de operatiuni militare al Marii Negre doar Rusia dispune de aparate din aceasta categorie, iar retul unui il-20M1 il depaseste pe cel al unui avion de generatia a 5-a. Rusia detine 20 de astfel de aparate.