Un belgian, membru al gruparii STAT ISLAMIC, ar fi trecut prin Romania in drumul spre SIRIA

Un document cu 1736 de fise continand date individuale ale jihadistilor, difuzat de un site al opozitiei siriene, releva ca unul dintre acestia a tranzitat Romania in drumul sau catre Siria, a consemnat joi publicatia belgiana Le Soir, citata de Agerpres.

Respectivul jihadist este un student belgian de origine algeriana si are domiciliul in localitatea Liege. El s-a alaturat gruparii jihadiste Stat Islamic (SI) pe 6 februarie 2014, dorind sa lupte ca ‘martir’. Conform sursei citate, el a calatorit din Belgia catre Siria traversand si Romania. Cat despre identitatea sa, publicatia Le Soir ii da numele de cod in cadrul SI, acesta fiind Abou Nour al-Jazeri, la fel procedand si cu alti doi jihadisti care au cetatenie belgiana, identitatea lor reala nefiind mentionata in document.

Documentul cu cele 1736 de ‘fise de inscriere’ in SI a fost publicat din Qatar de site-ul Zaman al-Wasl. In paralel, postul britanic de televiziune Sky News a anuntat, tot joi, ca un jihadist dezertor i-a furnizat o lista cu circa 22.000 de combatanti ai SI, proveniti din 51 de tari. Autenticitatea acestor liste este in curs de examinare, dar unii experti au exprimat indoieli.

In cursul zilei de marti, si mass-media germane au relatat ca serviciile secrete occidentale au obtinut liste cu nume si date ale militantilor gruparii SI si a caror autenticitate a fost deja confirmata de Biroul Federal de Investigatii Penale german (BKA).

Sursa foto: gandul