Un bolnav de cancer doar supravietuieste in spitalele din Romania! Dovada sta datoria tarii noastre catre spitalele din strainatate

Romania datoreaza spitalelor din strainatate pentru tratamentele acordate romanilor peste 192 de milioane de euro, potrivit datelor Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), furnizate pentru Gandul.

Potrivit CNAS, pentru cei 1010 romani care au plecat la tratament in strainatate cu formularul E112, anul trecut, autoritatile au avut la dispozitie un buget de peste 33.600 de euro. in realitate, costul tratamentelor acordate anul trecut in spitalele din strainatate s-a ridicat la peste 33 de milioane de euro.

Sistemul sanitar din Romania, atat cel de stat, cat si cel privat, pierde tot mai mult teren in detrimentul spitalelor din strainatate. Dovada stau miile de romani care pleaca anual la tratament peste granita. Si asta nu pentru ca nu avem medici exceptionali, ci pentru ca pacientii de la noi din tara nu pot beneficia de tratamente adecvate.

„Medicii romani sunt straluciti, dar un bolnav de cancer are nevoie si de molecule de ultima generatie, iar in tara nu poate beneficia de un tratament adecvat. In Romania, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizata de aproape sase ani. Un bolnav de cancer nu poate beneficia de un tratament adecvat. In Romania, un bolnav de cancer doar supravietuieste, din pacate, nu se poate si trata. Romanii ajunsi in situatii din astea cauta sa isi salveze viata oricum si oriunde”, a declarat pentru Gandul Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania.

Citeste si: Testul care depisteaza cancerul, lansat pe piata

Datele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) puse la dispozitie pentru gandul arata ca numai anul trecut peste 1.000 de romani au plecat la tratament in strainatate cu formularul E112. Majoritatea dintre acestia suferind de afectiuni oncologice – 367 de cazuri, urmati de cei cu afectiuni ale sistemului circulator – 265 de cazuri si cu afectiuni pediatrice – 116 de cazuri. Pentru aceste cazuri costurile tratamentelor s-au ridicat la peste 33 de milioane de euro.

In total, datele CNAS arata datoria pe care Romania o are catre spitalele unde s-au tratat romanii in baza formularului E112 este de peste 192 de milioane de euro.

”Am vrut sa urmam tratamentul in tara, dar aici nu se gaseau de niciunele”

Introdus in 2007, formularul E112 se adreseaza romanilor ale caror afectiuni nu pot fi tratate in tara sau care nu pot beneficia de tratament adecvat in tara datorita complexitatii cazului. O alta conditie care trebuie indeplinita pentru ca tratamentul oferit in strainatate sa fie suportat de stat in baza formularului E112 este ca afectiunea sa fie inclusa in lista pachetului de baza de servicii medicale disponibil in Romania. in plus, tratamentul este oferit doar in spitale din Europa.

Intrebati in cat timp este aprobat un astfel de dosar, reprezentantii CNAS au mentionat ca exista mai multe criterii dupa care se analizeaza un caz al unei persoane care ar trebui sa plece la tratament in strainatate. „Daca starea pacientului este una grava, atunci aprobarea dosarului poate dura cateva zile, dar exista si cazuri in care o astfel de procedura dureaza cateva luni. Exista cazuri in care pacientii nu au toate actele necesare, iar acest lucru ingreuneaza procesul de aprobare”, au declarat pentru gandul reprezentantii CNAS.

Foto: cambridge.org