Un CERCETATOR ROMAN, printre castigatorii PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE pe 2014

PREMIUL NOBEL pentru CHIMIE din acest an a fost acordat cercetatorilor Eric Betzig (SUA), STEFAN W. HELL (Germania) si William E. Moerner (SUA), a anuntat, miercuri, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de stiinte din Suedia.

Cei trei cercetatori au fost recompensati pentru “dezvoltarea microscopiei cu fluorescenta de super-rezolutie”.

Stefan W. Hell a marturist ca este “complet surprins” de vestea ca este colaureat al PREMIULUI NOBEL pentru CHIMIE, alaturi de alti doi cercetatori, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente.

“Trebuie sa recunosc ca mi-a luat ceva timp pana am inteles ce mi se intampla”, a declarat Hell prin telefon ziaristilor aflati la Academia Regala de Stiinte a Suediei din Stockholm.

El a precizat ca activitatea sa in domeniu a contribuit la intelegerea modului de functionare a celulelor si la identificarea efectelor care se produc atunci cand celulele sunt bolnave.

STEFAN W. HELL, nascut pe 23 decembrie 1962 in Arad, Romania, este fizician si unul dintre directorii Institului Max Planck de Chimie Biofizica, din Gottingen, Germania, unde conduce departamentul de NanoBiofotonica.

Citeste si: Premiul NOBEL pentru fizica ajunge la inventatorii LED-ului albastru

In 2013, premiul Nobel pentru chimie a revenit cercetatorilor Martin Karplus, Michael Levitt si Arieh Warshel, pentru dezvoltarea modelelor multiscalare aplicabile in cazul sistemelor chimice complexe.

Citeste si: Premiul NOBEL pentru Medicina ajunge la un britanic si doi norvegieni

Sezonul Nobel din 2014 a debutat luni, cand cercetatorii John O’Keefe, May-Britt Moser si Edvard I. Moser au fost recompensati cu premiul pentru medicina, pentru descoperirea celulelor care alcatuiesc sistemul de pozitionare din creier, supranumit “GPS-ul intern”.

Sursa foto: mpibpc.mpg.de