Un comisar UE face o declaratie dura despre Romania

Comisarul european pentru energie, germanul Günther Oettinger, crede ca UE este in pragul esecului iar unele tari, ca Romania, aproape nu pot fi guvernate, scrie Deutsche Welle, citand presa germana.

“Ma ingrijoreaza tari care, fundamental privind, sunt pur si simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, Romania, Italia”, a declarat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, relateaza cotidianul german Bild, citand din discursul sustinut de politicianul german crestin-democrat cu ocazia unei intalniri a Camerei de Comert si Industrie Germania-Belgia-Luxemburg.

Comisarul european trage un semnal de alarma, comenteaza cotidianul german de mare tiraj, Oettinger avertizand ca, in Europa, prea multa lume crede ca lucrurile sunt in regula, cand, de fapt, Uniunea este un caz clar de institutie ce trebuie radical restructurata. Chiar la Bruxelles, a completat in discursul sau demnitarul comunitar, “adevarata dimensiune a problemelor nu a fost identificata”. in loc sa se preocupe de propria-i criza, Uniunea s-a comportat ca o asociatie de binefacere pentru restul lumii, a punctat Oettinger.

Dincolo de cele trei state europene neguvernabile, la care a facut referire, comisarul pentru energie a mai exprimat, conform ziarului citat, ingrijorari si cu privire la situatia economica precara a Frantei, tara “zero pregatita” pentru reformele pe care trebuie sa le intreprinda – dar si fata de manifestarile eurosceptice din ce in ce mai pregnante in unele tari cum ar fi Marea Britanie.

Nemultumire la Roma

Declaratiile au starnit un val de nemultumire la Roma, presa italiana solicitand explicatii din partea Guvernului german.

“Nu veti auzi niciodata aprecieri de acest fel referitoare la Italia din partea Guvernului german”, a dat asigurari, potrivit ziarului Il Sole 24 Ore, Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel.

Presa italiana asteapta ca Oettinger sa revina asupra declaratiilor sau sa demisioneze din functia de comisar UE al Energiei.

Sursa: Realitatea TV