Un cutremur puternic ar produce haos in Romania! Documentul CONFIDENTIAL care sta la baza legii privind asigurarea obligatorie a locuintei

Cutremur

Un cutremur puternic ar produce efecte inspaimantatoare in Romania. Tara noastra se ridica la un risc major in caz de dezastru, conform documentului pe care s-a fundamentat Legea asigurarii obligatorii a locuintei, citat de Capital.

Documentul contine concluzii inspaimantatoare despre efectele unui cutremur important. Trei sferturi din cele peste 8,4 milioane de locuinte din Romania sunt construite inainte de cutremurul 1977, fiind ridicate dupa normative vechi. Este doar una dintre concluziile ingrijoratoare la care au ajuns specialistii angajati de statul roman si Banca Mondiala pentru a determina nivelul de risc la care se supune tara noastra in caz de dezastru. Documentul rezultat in urma cercetarilor este insemnat „confidential“ si a stat la baza legii privind asigurarea obligatorie a locuintei.

Cea mai grava concluzie este cea referitoare la efectele unui cutremur similar celui din martie 1977. In cazul acestui eveniment care, potrivit specialistilor, „va veni cu siguranta“, peste 350.000 de locuinte ar fi distruse total, in timp ce pagubele s-ar ridica la aproximativ 4,8 miliarde de euro. Numarul avansat de specialisti este insa minimal, intrucat el reprezinta doar cladirile afectate de ultimele trei cutremure majore, din 1977,1986,1990, si nereparate intre timp. Studiul nu face referire, de exemplu, la locuintele construite in viteza anilor de boom economic. Pe de alta parte, majoritatea cercetarilor plaseaza Romania printre tarile cu cel mai ridicat risc seismic.

„Romania este cea mai expusa tara la cutremur din Uniunea Europeana“, spune directorul general al Poolului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), Nicoleta Radu Neacsu. Cu toate acestea, la finele primului trimestru din 2013, circa 40% din total, adica doar 3,7 milioane de locuinte beneficiau de asigurare facultativa, in timp ce alte aproximativ 300.000 erau asigurate obligatoriu. Procentajul nu ar fi fost atat de mic daca respectivele polite nu ar fi concentrate in doar cateva zone din tara si mai ales in marile orase.

In 1977 au cazut peste 700.000 de locuinte

Punct de reper pentru orice studiu referitor la riscurile la care se supune Romania ramane dezastrul din martie 1977. Din pacate, situatia de atunci e comparabila cu cea de acum cel putin in ceea ce priveste starea fondului locativ. Ca si acum, majoritatea cladirilor si locuintelor aveau o vechime mai mare de 40-50 de ani. Studiul citat mai sus face si un bilant al efectelor dezastrului.

Peste 700.000 de locuinte au fost distruse. Seismul a afectat 20 din cele 40 de judete ale tarii. Dar iata concluziile cercetatorilor : „Pana de curand, adevarata extindere si natura a pagubelor nu a fost corect raportata sau investigata. In literatura existenta gasim referinte despre un numar de 32.900 locuinte care s-au prabusit sau au fost grav afectate, despre 35.000 familii ramase fara locuinte si despre zeci de mii de locuinte si alte proprietati nonrezidentiale afectate sau distruse. Locuintele individuale afectate au fost in numar de 742. 259 (prabusite sau distruse) din care 35.600 demolate sau dezaprobate (4,8%), 351.835 locuinte care au necesitat lucrari de consolidare (47,4%) si 354.824 locuinte care au necesitat reparatii (47,8%). Cifra totala a locuintelor afectate se ridica la 12% din numarul total de locuinte existente in 1977.

Adaugand pierderi indirecte care nu s-au contabilizat in acel moment, se ajunge la o pierdere comparativ cu PIB-ul din 1977 intre 13,3% si 21,2%“.

Se scumpeste asigurarea obligatorie

Cu aceste concluzii in fata si cu finantare de la Banca Mondiala, Guvernul Romaniei a decis infiintarea PAID. Polita emisa sub sigla Poolului reprezinta acum cea mai ifetina dar si cea mai putin completa forma de protectie impotriva dezastrelor naturale. Pretul acestei polite a fost fixat tot in cadrul studiului la care facem referire la 20 de euro si, respectiv, 10 euro in functie de tipul locuintei asigurate. Totusi, reprezentantii PAID si cei ASF au aratat ca actualul nivel de prima nu mai este suficient. Aceasta este, se pare, si concluzia unui recent studiu comandat de PAID si realizat de Aon.

In aceste conditii, exista doua posibilitati. Una dintre ele si cea mai discutata, se pare, este ca pretul politei obligatorii sa creasca. Aceasta crestere ar urma sa permita ca pretul sa fie sub media pietei, fasigurarilor facultative, avand in vedere ca asigurarea PAD merge pe principiul solidaritatii. In acest moment, prima medie la asigurarile facultative de locuinta este de aproximativ 37 de euro, dupa cum arata un studiu al UNSAR. O a doua varianta o reprezinta introducerea unei fransize. Aceasta posibilitate a fost avansata, de catre vicepresedintele demisionar al ASF, Daniel Tudor, cand inca era in functie „vrem sa preintampinam situatiile cand cheltuielile pentru asiguratori sunt mai mari decat despagubirea pe care urmeaza s-o primeasca asiguratul si sa diminuam fraudele. Micile stricaciuni ale locuintei nu vor mai fi despagubite la prima mana. Fransiza va fi extrem de mica, simbolica“, a spus Tudor. De altfel, fransiza de 5% din valoarea daunei a fost singurul element din studiul citat de noi nepreluat din start in legislatie.

Romania este cea mai expusa tara la cutremur din Uniunea Europeana: pagubele ar putea depasi 4,4 miliarde de euro.