Un DEPUTAT BRITANIC face o declaratie umilitoare la adresa ROMANILOR

Imigrantii romani si bulgari “poate nu sunt in stare sa utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul capsunelor”, a afirmat un deputat conservator eurosceptic britanic, Owen Paterson (foto), la o conferinta pe tema efectelor iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Referindu-se la efectele Brexit, Owen Paterson a evocat situatii din perioada in care a fost secretar de stat pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale, din 2012 pana in 2014. “Cei mai suparati oameni pe care i-am intalnit la Defra (Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale – n.red.) erau cultivatori de fructe si legume afectati de neaplicarea sistemului pentru sezonieri in agricultura care le permitea bulgarilor si romanilor sa beneficieze de cazare si mancare pentru o perioada limitata, in timpul sezonului, dupa care sa revina in tarile lor.

Este vorba de o activitate lucrativa calificata: te trezesti, culegi capsune, nu ai voie sa le strivesti. Poate ca (romanii si bulgarii – n.red.) nu sunt in stare sa utilizeze telefoane mobile, dar sunt buni la culesul capsunelor; britanicii nostri nu ar face-o”, a declarat deputatul Owen Paterson, citat de site-ul BuzzFeed.com, informeaza Mediafax.

Sistemul britanic pentru sezonieri in agricultura a fost suspendat in ianuarie 2014. Pana atunci, circa 22.000 de est-europeni fusesera angajati anual in acest cadru. Pe fondul criticilor generate de suspendarea sistemului sezonierilor, Paterson sugerase sa fie angajati pensionari britanici in locul est-europenilor.

“Vom incerca sa aducem mai multi pensionari britanici pentru culesul de fructe si legume”, afirmase Paterson la o intrunire a coalitiei guvernamentale britanice, potrivit unei carti scrise de David Laws, un politician liberal-democrat. Deputatul conservator Owen Paterson este unul dintre politicienii care sustin un “Brexit dur”, o separare cat mai mare a Marii Britanii de Uniunea Europeana dupa iesirea tarii din Blocul comunitar.

Sursa foto: BBC