Un DEPUTAT HOMOSEXUAL a fost investit PRIMAR al unui oras din POLONIA

ROBERT BIEDRON, un deputat care si-a asumat in mod public orientarea HOMOSEXUALA, in varsta de 38 de ani, a fost investit sambata PRIMAR la Slupsk, un oras cu aproximativ 100.000 de locuitori din nordul POLONIEI, o tara traditional catolica.

“POLONIA se schimba, este pe cale sa traiasca o mare transformare”, a declarat ROBERT BIEDRON pentru AFP la finalul unei ceremonii la Primaria Slupsk in cursul careia a depus juramantul. BIEDRON a recunoscut ca alegerea sa ar putea sa provoace, de asemenea, reactii negative intr-o tara care este “monoculturala si monoreligioasa”, subliniind insa ca aceste schimbari sunt “inevitabile”.

“Polonia va continua sa se deschida”, a adaugat el. ROBERT BIEDRON este primul politician care si-a asumat public orientarea sexuala si care devine primarul unui oras de talie medie in Polonia. In cursul ceremoniei de la Primaria Slupsk, au fost citite scrisori de felicitare din partea presedintelui Bronislaw Komorowski si presedintei Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei Anne Brasseur.

ROBERT BIEDRON, deputat din partidul de stanga anticlerical Twoj Ruch (Miscarea Ta), dar care a candidat pentru postul de primar fara partid, l-a infrant categoric, cu un scor de 57%, pe rivalul sau Zbigniew Konwinski, un parlamentar al partidului Platforma Civica (PO, liberal) aflat la putere, in al doilea tur ale alegerilor duminica trecuta.

Intr-un discurs sustinut in cursul ceremoniei, ROBERT BIEDRON i-a indemnat pe locuitorii Slupsk sa coopereze pentru oras. In programul sau, al carui principal slogan a fost “Schimbare, in fine”, el a propus instalarea accesului gratuit la Internet in tot orasul si promovarea economiei de energie prin crearea unui institut pentru energie verde.

Editor si politolog, foarte activ in lupta impotriva homofobiei, ROBERT BIEDRON a fost ales deputat in Dieta in 2011. Membru al Comisiei pentru Justitie, el a fost clasat de saptamanalul Polityka printre primii zece deputati cei mai muncitori si mai perseverenti. Victoria sa in alegerile locale pare sa confirme o evolutie a mentalitatilor in Polonia, o tara majoritar catolica, dar in care o transsexuala, Anna Grodzka, a fost aleasa deputata Twoj Ruch in 2011.

In alegerile municipale, jurnalista lesbiana Agnieszka Luczak nu a fost aleasa primar al altui oras de talie medie, dar a reprezentat o amenintare serioasa pentru invingator, Tomaszow Mazowiecki, obtinand in turul doi 8.742 de voturi, in timp ce rivalul sau a castigat cu 9.740 de voturi.

Sursa foto: bbc.co.uk