Un deputat propune PEDEPSE CU INCHISOAREA pentru cei care strang FONDUL SCOLII

Deputatul independent CORNEL GEORGE COMSA a depus miercuri o PROPUNERE LEGISLATIVA care prevede PEDEPSE CU INCHISOAREA pentru cei care COLECTEAZA FONDUL SCOLII IN MOD ABUZIV. Astfel, propunerea legislativa amendeaza Legea nr. 1/2011 cu un nou articol, care prevede ca “darea sau colectarea de fonduri pentru unitatile de invatamant, in alte conditii decat cele prevazute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infractiune si se PEDEPSESTE CU INCHISOARE de la 6 luni la 2 ani”, se arata intr-un comunicat de presa.

Ce presupune Art. 108 din Legea educatiei nationale 1/2011, invocat de Comsa:

Art. 108
(1) Unitatile de invatamant preuniversitar de stat pot obtine venituri proprii din activitati specifice, conform legii, din donatii, sponsorizari sau din alte surse legal constituite.
(2) Veniturile proprii nu diminueaza finantarea de baza, complementara sau suplimentara si sunt utilizate conform deciziilor consiliului de administratie. La sfarsitul anului bugetar, sumele necheltuite raman in contul unitatii de invatamant care le-a realizat si se reporteaza pentru bugetul anual urmator.
(3) Directorul si consiliul de administratie al unitatii de invatamant cu personalitate juridica raspund de incadrarea in bugetul aprobat, in conditiile legii.

CITESTE SI: MINISTRUL MUNCII sustine introducerea EDUCATIEI SEXUALE in programa scolara

Proiectul mai prevede ca “solicitarea de catre membrii consiliului de administratie a unitatilor de invatamant sau de catre cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donatie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercita o autoritate parinteasca sau sunt tutori constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 3 ani precum si cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice.”

Comsa sustine, in comunicatul de presa, ca “principiul gratuitatii invatamantului de stat este consacrat de prima teza a articolului 32, alineatul (4) din Constitutia Romaniei, republicata, acesta fiind reiterat si in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, la articolul 9, alineatul (3). Totusi, in momentul de fata, nu exista sanctiuni care sa pedepseasca incalcarea legii, elevii si a parintii fiind supusi in continuare la cheltuieli ce depasesc obligatiile si bugetul familial al acestora.”

Sursa foto: observatorulph