Un diplomat roman va activa in echipa Presedintiei italiene a Uniunii Europene

Ministrul de Externe, TITUS CORLEAN, a multumit, miercuri, omologului italian, FEDERICA MOGHERINI, pentru ca a acceptat ca un diplomat roman sa lucreze in echipa PRESEDINTIEI italiene a UE, in a doua parte a anului 2014.

“Vreau sa-i multumesc doamnei ministru pentru deschidere si pentru faptul ca domnia sa a acceptat ca pe perioada Presedintiei italiene a UE sa poata fi detasat un diplomat din MAE roman care sa lucreze in echipa PRESEDINTIEI italiene. Credem ca va fi benefic pentru ambele parti”, a declarat ministrul de Externe, TITUS CORLATEAN, in cadrul conferintei de presa comune cu sefa diplomatiei italiene, FEDERICA MOGHERINI, aflata miercuri intr-o vizita oficiala la Bucuresti.

Totodata, TITUS CORLATEAN a precizat ca Romania va acorda “un sprijin extrem de consistent din punct de vedere politic pentru prioritatile PRESEDINTIEI italiene, cu atat mai mult cu cat exista teme care ne intereseaza in mod direct”: cresterea economica, crearea de locuri de munca in spatiul UE, in special pentru cei tineri.

Citeste si: CORLATEAN: Declaratia lui VIKTOR ORBAN privind autonomia maghiarilor din Ucraina este INACCEPTABILA 

Seful diplomatiei a mai spus ca pentru Italia migratia ilegala reprezinta “o tema sensibila”, iar autoritatile romane inteleg acest lucru si sunt deschise “la cooperare pentru a adopta cele mai bune decizii si politici la nivelul UE pe aceasta tema”.

De asemenea, ministrul Afacerilor Externe a precizat ca discutiile au fost “extrem de substantiale si amicale”, confirmand caracterul privilegiat al relatiilor BILATERALE romano-italiene. CORLATEAN a reamintit ca Italia si-a mentinut si in 2013 pozitia a doua de partener comercial al Romaniei iar schimburile economice au fost de 11,8 miliarde de euro.

Ministrul de Externe a multumit omologului sau “pentru sprijinul constant acordat de Italia in procesul de aderare la Spatiul Schengen pentru ROMANIA si Bulgaria dar si in evaluarea corecta in cadrul MCV a progreselor pe care ROMANIA le-a realizat constant in acesti ani:”.

Citeste si: TITUS CORLATEAN: Romania este la adapost de orice risc de securitate

Cei doi oficiali au mai discutat despre ultimele evenimente din spatiul estic, precum alegerile prezidentiale din Ucraina si traseul european al R. Moldova, despre agenda viitorului summit NATO si despre evolutiile din Orientul Mijlociu.

La randul sau, ministrul italian de Externe, FEDERICA MOGHERINI, a subliniat faptul ca romanii din Italia “contribuie intr-un mod hotarator la viata sociala si economica a tarii”. Referitor la Schengen, MOGHERINI si-a exprimat speranta ca ROMANIA va fi primita in scurt timp in acest spatiu.

Sursa foto: gov.ro