Un DIRECTOR de la CE Rovinari, URMARIT PENAL de DNA pentru contractele incheiate cu DAN SOVA

Directorul de Investitii al Complexului Energetic Rovinari (CER), DAN LAURENTIU CIUREL, este URMARIT PENAL de procurorii DNA in dosarul in care este cercetat si DAN SOVA, in legatura cu modul in care i-a atribuit firmei de avocatura a celui din urma contracte de asistenta juridica.

Procurorii DNA il cerceteaza pe DAN LAURENTIU CIUREL pentru ca, in calitate de director la Directia Investitii (la data de 21 martie 2007) si apoi in calitatea de director general si ordonator de credite al CER, a incheiat cu SCA Sova si Asociatii, mai multe contracte de asistenta juridica, depasindu-si atributiile si prejudiciind compania de stat.

Astfel, Ciurel a incheiat, in 21 martie 2007, contractul de asistenta juridica nr. 10319, in 3 septembrie 2007, actul aditional nr. 1 la contractul nr. 10319 prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 200.000 de lei, in data de 19.12.2007, actul aditional nr. 2 la contractul nr. 10319 prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 711.240 de lei, si 22 decembrie 2008, actul aditional nr. 3 la contractul nr. 10319 prin care s-a suplimentat valoarea acestuia cu suma de 310.000 lei.

In urma acestor contracte, arata DNA, societatea Sova si Asociatii a reprezentat CER in litigii de drept comun, straine serviciului de asistenta juridica in cadrul proiectului de desulfurare in virtutea caruia au fost incheiate, conduita care a prejudiciat CER cu suma de aproximativ 1 milion de lei prin diminuarea sumelor alocate fondului de investitii, proportional cu sumele platite nelegal si corelativ obtinerii de foloase necuvenite de catre SCA Sova si Asociatii.

In calitate de director general si ordonator de credite al CER, arata DNA, Ciurel a incheiat in 14 februarie 2008, contractul de asistenta juridica nr. 165 (cu privire la litigiul CER vs. ICM), prin incalcarea dispozitiilor privind buna gestiune financiara, cu societatea Sova si Asociatii, contract in urma caruia CER a fost prejudiciat cu 1.071.336,80 lei, (din care 977.463,88 lei comision de succes) corelativ obtinerii unui folos necuvenit in acelasi cuantum de catre SCA Sova si Asociatii.

Citeste si: Dan SOVA, acuzat de trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu in dosarul Turceni

Anchetatorii mai arata ca, in calitate de director general al CER, in data de 19 februarie 2007, prin incalcarea dispozitiilor privind atributiile conferite de statutul CER, fara a avea mandat special din partea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) sau Consiliului de Administratie (CA) si prin nerespectarea dispozitiilor date in sarcina directorului general prin ordinul ministrului Economiei, a incheiat cu ICM prin lichidator BNP Consult, tranzactia relativ la obiectul dosarului nr. 12454/95/2007 al Tribunalului Gorj, tranzactie prin care CER se obliga sa achite catre ICM suma totala de 82.139.822 de lei in termen de cinci ani, conduita infractionala in urma careia CER a fost prejudiciat prin diminuarea sumelor alocate fondului de investitii, proportional cu sumele platite nelegal in cuantum de 82.139.822 lei, corelativ obtinerii unui folos necuvenit de catre lichidatorul judiciar Rovigo SPRL in cuantum de 0,98 la suta din sumele platite.

DNA arata in detaliu filmul operatiunilor presupus nelegale facute de Ciurel in legatura cu contractele incheiate cu firma lui Sova, potrivit Mediafax.

“Primul document in care se face referire de necesitatea incheierii unui asemenea contract de asistenta juridica este referatul nr. DC/3580/15.11.2006 intocmit de directorul Directiei Dezvoltare – Investitii al CER de la acea vreme, numitul Ciurel Laurentiu Dan”, arata procurorii care noteaza ca prin respectivul referat, Ciurel propunea conducerii introducerea in planul anual de achizitii publice pe anul 2007 a unui serviciu juridic ce urma sa fie prestat de o casa de avocatura.

In document, arata anchetatorii, se mai preciza expres ca firma de avocatura va reprezenta CER atât la incheierea si derularea contractului dintre CER si banca ce va acorda finantarea instalatiei de desulfurare, cât si in acele cauze ce pot aparea in urma exproprierilor de terenuri efectuate de CER.

Citeste si: Senatorul PSD Alexandru Cordos, urmarit penal dupa ce a dezvaluit interceptari ale DNA

Ulterior, acelasi director DAN LAURENTIU CIUREL il instiinteaza, prin adresa nr. DC/3949/27.12.2006, pe directorul comercial Gheorghe Iliescu despre nevoia urgenta de achizitionare a serviciului de consultanta juridica.

Sursa foto: cotidianul.ro