Un etaj de la “Matei Bals” a fost amenajat pentru eventualele cazuri de EBOLA

Un etaj al Institutului “Matei Bals” din Capitala a fost amenajat pentru eventualele cazuri de EBOLA, acesta avand o capacitate de 15 paturi, laborator propriu si fiind izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a declarat, miercuri, ministrul Sanatatii, NICOLAE BANICIOIU.

Ministrul Sanatatii a precizat ca Romania este pregatita pentru gestionarea unor eventuale cazuri de EBOLA, fiind constituit un Comitet national de coordonare, format din ministerele Sanatatii, Afacerilor Interne, Apararii Nationale, Afacerilor Externe si Transporturilor.

Banicioiu a spus ca acest comitet are atributii din momentul in care apare o suspiciune, trebuind sa coordoneze monitorizarea si izolarea pacientului confirmat.

Citeste si: Ebola SUA: Cei cinci pasageri evacuati dintr-un avion la Boston NU au VIRUSUL

“Se ocupa cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal si izolare. Este functional in acest moment. Echipamentele exista si ati vazut ca sunt deja, in spitalele desemnate, cum este «Matei Bals» pentru Bucuresti, camerele de izolare, care sunt deja cu presiune negativa, cum este recomandarea OMS. Este un intreg etaj amenajat la Bals, cu circuit separat, fara a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interactiona cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. Intregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulante speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct”, a spus demnitarul.

El a mai precizat ca in fiecare zi sunt efectuate exercitii de instruire a personalului privind echiparea si dezechiparea, astfel incat sa fie prevenite cazurile de imbolnavire in randul cadrelor medicale.

NICOLAE BANICIOIU a mentionat si un spital modular, care ar trebui sa aiba o capacitate de 20 de paturi. “Spitalul modular este al Ministerului Apararii. In momentul de fata, se fac ultimele amenajari”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Persoanele care vin in Romania din zonele africane afectate de EBOLA sunt luate in evidenta de autoritati la intrarea in tara, iar directiile de sanatate publica le monitorizeaza starea de sanatate timp de pana la 21 de zile, a declarat, marti, tot ministrul Nicolae Banicioiu.

El a precizat ca fiecare calator care ajunge in Romania din Africa este luat in evidenta de autoritati cand intra in tara, pentru a i se evalua starea de sanatate.

Citeste si: Sef ONU: “Omenirea este pe cale sa piarda lupta cu EBOLA”

“Li se verifica temperatura si sunt monitorizati 21 de zile. (…) Toti cei care au intrat in Romania pana acum (veniti din Africa – n.r.) sunt monitorizati de DPS, starea de sanatate fiindu-le evaluata la fiecare doua zile”, a spus NICOLAE BANICIOIU.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, in prezent, sub monitorizare.

Seful Biroului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) in Romania, Victor Olsavsky, a precizat ca autoritatile romane s-au angajat sa monitorizeze starea de sanatate a cetatenilor romani care calatoresc intr-o zona din Africa afectata de Ebola sau care lucreaza acolo si vin periodic acasa, pentru a putea fi surprinsa o eventuala imbolnavire.

Epidemia de EBOLA a provocat moartea a peste 4.000 de persoane din 7.400 de cazuri inregistrate in sapte tari, in principal in Liberia, in Sierra Leone si in Guineea.

Sursa foto: dcnews.ro