Un FOCAR cu 33 de cazuri de HEPATITA VIRALA de tip A a fost confirmat in Buzau

Un FOCAR cu 33 de cazuri de HEPATITA VIRALA de tip A a fost confirmat in municipiul Buzau, fiind vorba despre copii cu varste cuprinse intre un an si 16 ani, autoritatile sanitare incepand vaccinarea la scoala si gradinita din apropierea zonei in care au aparut imbolnavirile.

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, FOCARUL de HEPATITA A a izbucnit pe Aleea Gradinilor din municipiul Buzau, o zona unde exista o singura sursa de apa, desi numarul locuitorilor depaseste 500, iar dintre acestia aproape jumatate sunt copii.

Pana in prezent, 33 de copii cu varste cuprinse intre un an si 16 ani au fost diagnosticati cu HEPATITA A, 23 fiind internati intrucat prezinta forme mai grave de boala.

Citeste si: FOCAR de HEPATITA intr-o localitate din SUCEAVA. Toti bolnavii sunt COPII cu varste intre 5 si 12 ani

Epidemiologii spun ca FOCARUL este in evolutie, astfel ca numarul bolnavilor se poate modifica de la o ora la alta. In acest context, autoritatile sanitare au inceput vaccinarea la scoala si la gradinita din apropierea zonei in care au aparut imbolnavirile, fiind luate si masuri de dezinfectie a salilor de clasa.

”Gradul de sanitatie a zonei este de inalt risc epidemiologic, la fel si gradul de receptivitate a populatiei, in zona respectiva locuind 500 de persoane din care 200 de copii. Referitor la actiunile intreprinse de reprezentantii DSP va comunicam ca au fost facute dezinfectii la locuintele copiilor bolnavi, precum si in colectivitatile pe care le frecventeaza acestia, au fost demarate actiunile de imunoprofilaxie specifica adresata copiilor contacti directi, in paralel si investigarea serologica a contactilor receptivi, au fost initiate actiuni de educatie sanitara si instruire cu privire la conduita in vederea limitarii imbolnavirilor”, a declarat directorul DSP Buzau, Daniela Dumitru, potrivit Mediafax.

Citeste si: Suspiciune de EBOLA in Romania. Banicioiu: “Cazul a fost INFIRMAT in weekend”

Primul caz de hepatita A in comunitatea respectiva a fost inregistrat la jumatatea lunii septembrie, insa boala a fost asociata cu o alta afectiune fapt ce a impiedicat diagnosticarea si tratarea, favorizand raspandirea bolii.

Hepatita A, cunoscuta si sub denumirea de ”boala mainilor murdare”, este o boala acuta infectioasa, iar perioada de incubare a virusului este cuprinsa intre doua si sase saptamani.

Sursa foto: adevarul.ro