Un FOND de 44 MILIARDE € pentru a COMBATE CAUZELE MIGRATIEI

Membrii Parlamentului European au dat unda verde Fondului European pentru Dezvoltare Durabila, in valoare de 3.3 miliarde €, format din imprumuturi si garantii, si care intentioneaza sa mobilizeze pe viitor pana la 44 de miliarde de € in investitii private in zone de risc, in special in Africa, pentru a combate cauzele profunde ale migratiei.
 
„Acest fond reprezinta un punct de reper in abordarea noastra in ceea ce priveste dezvoltarea si migratia. Suntem foarte hotarati sa generam o crestere durabila si sa combatem cauzele profunde ale migratiei in Africa si in celelalte vecinatati ale Europei”, a declarat Eduard Kukan MEP, Grupul PPE, Raportor pe acest dosar. „Fondul pentru Dezvoltare Durabila este un instrument inovator ce mobilizeaza investitii, creste accesul la finantare si stimuleaza sectorul privat in tarile partenere. Vrem sa imbunatatim climatul de investitii, sa incurajam cresterea si sa cream mai multe locuri de munca, in special in cele mai vulnerabile zone din vecinatatea noastra. Prin acest fond am creat un instrument vital in abordarea provocarilor dezvoltarii si cauzelor profunde ale migratiei”, a adaugat europarlamentarul.
 
„Instrumentul este flexibil si croit particularitatilor sectorului privat. In acelasi timp el se inscrie in cerintele si conditiile programelor noastre de dezvoltare, asa cum este principiul eficientei in acordarea de sprijin financiar sau cel al coerentei in politicile de dezvoltare, fiind un mare pas inainte”, a subliniat Maurice Ponga MEP, Grupul PPE, care a supervizat demersurile din Comisia pentru Dezvoltare. „Sectorul privat are un rol cheie in dezvoltare prin crearea de locuri de munca si bunastare, contribuind astfel la combaterea cauzelor migragratiei ilegale”, a daugat Ponga.
 
„Trebuie sa contracaram fluxurile migrationale din Africa prin combaterea hotarata a cauzelor din tarile de unde acesti migranti fug azi. Acest lucru nu poate fi rezolvat doar prin fonduri publice. Lor trebuie sa li se adauge instrumente mai flexibile si adaptabile care sa genereze investitii private in Africa” a concluzionat Paul Rübig MEP, Grupul PPE, care a supervizat proiectul in cadrul Comisiei de Buget.
 
Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, membra a Grupului PPE si membra in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat: „Taberele de refugiati sunt doar o solutie temporara si nu `raspunsul` la problema. Cu atat mai putin, taberele de refugiati aflate la mii de kilometri distanta de casa celor care au fugit de conflicte, insecuritate, saracie, lipsa de perspective si probleme cronice, pot reprezenta o solutie. Am vizitat aceste tabere de refugiati si am vorbit direct cu cei care, fortati de razboaie si lipsuri au fost nevoiti sa-si caute adapost in alte tari. Imensa lor majoritate vor sa se intoarca acasa. Toti sun profund legati de locul unde s-au nascut si nu-si doresc o alta patrie. Au o nevoie disperata de pace in tara lor, de scoli pentru copiii lor, de spitale, de infrastructura si de dezvoltare pentru ca noile generatii sa aiba garantia unui viitor si a unui loc de munca.”
 
„Dincolo de criza refugiatilor, trebuie abordate cauzele profunde ale ei, care-i forteaza pe unii sa caute un viitor mai bun in alta parte, iar pe altii ii arunca in bratele extremismului. Problemele economice, lipsa oportunitatilor, sistemul de educatie si de sanatate in colaps, infrastructura slaba – acestea sunt cauzele profunde. Iar acest lucru este foarte vizibil cand ne uitam la contrastul dintre tari precum Qatar, Oman sau Kuweit si alte tari vecine. Acest fond pentru Dezvoltare Durabila este parte a raspunsului corect pe care Uniunea Europeana la problemele din imediata ei vecinatate si care afecteaza direct si Europa. O vecinatate stabila si pacificata, cu perspective credibile de dezvoltare economica este in interesul si avatajul UE,” a adaugat europarlamentarul PPE.