Un fost ministru PNL este vizat de o acuzatie de PLAGIAT

TEZA de DOCTORAT a fostului detinator al portofoliului Sanatatii, deputatul liberal EUGEN NICOLAESCU, prezinta multe semne de incorectitudine stiintifica si suspiciuni de PLAGIAT, scrie romanialibera. Fragmente din cartile altor economisti se regasesc in lucrarea acestuia, fara sa fie citate in conformitate cu regulile academice. Mai mult: in anul in care EUGEN NICOLAESCU si-a sustinut teza, coordonatorul sau stiintific, prof. univ. dr. EUGEN TURLEA, ii era subaltern in Ministerul Sanatatii.

EUGEN NICOLAESCU (actual lider al grupului PNL din Camera Deputatilor) a devenit doctor in stiinte economice cu lucrarea „Auditul intern, factor al procesului de perfectionare a managementului“, in anul 2007, perioada in care ocupa portofoliul Ministerului Sanatatii. Doi ani mai devreme, in 2005, EUGEN NICOLAESCU si-a adus indrumatorul de doctorat pe postul de consilier personal pe probleme de asigurari de sanatate, caz clasic de incompatibilitate etica, sustin cei de la Romania Libera.

Numirea respectiva a starnit critici din partea presei, la acea vreme, numele lui EUGEN TURLEA fiind legat de mai multe scandaluri in perioada Guvernarii Nastase, cand a detinut functia de presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (2001-2003). Turlea a fost demis de Adrian Nastase, in urma unui raport intocmit de Ionel Blanculescu, demiterea acestuia fiind motivata de „management defectuos si folosirea nejudicioasa a fondurilor alocate“.

CITESTE SI: SENATORII LIBERALI VOR SA SANCTIONEZE PLAGIATUL CU INCHISOARE DE LA 6 LUNI LA 3 ANI

Actualmente, EUGEN TURLEA este directorul Departamentului de Contabilitate si Audit, din Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune, a Academiei de Stiinte Economice (ASE).

LUCRAREA de DOCTORAT a lui EUGEN NICOLAESCU se afla la biblioteca ASE si, in urma unei analize comparative, Romania Libera aduce dovezi ca fostul ministru nu a respectat rigorile academice. Fara ghilimele sau nota de subsol, TEZA de DOCTORAT  incepe cu urmatorul pasaj: „Termenul de audit provine din limba latina de la cuvantul «audit-auditare», care are semnificatia de a asculta, dar despre audit se vorbeste de pe vremea asirienilor, egiptenilor, din timpul domniei lui Carol cel Mare sau a lui Eduard I al Angliei. De la Missi Dominici ai lui Carol cel Mare la auditoria lui Eduard I, exemplele sunt numeroase, dar nici unul dintre ele nu ilustreaza functia asa cum exista ea in zilele noastre, deoarece este o functie noua, cu particularitati unice si care nu se confunda cu nici un precedent istoric“.

Romania Libera a identificat pasajul respectiv, intr-o forma aproape identica, in cartea autorului Jacques Renard, publicata de Ministerul Finantelor Publice, printr-un proiect PHARE, in anul 2002.

Alta carte de specialitate din care EUGEN NICOLAESCU se inspira, fara sa respecte regulile citarii, este cea a autorilor Marcel Ghita si Mihai Spranceana, „Auditul intern al institutiilor publice“, publicata la Editura Tribuna Economica, in anul 2006.

LUCRAREA de DOCTORAT a lui EUGEN NICOLAESCU se afla la biblioteca ASE atat in format electronic, cat si pe hartie. Textul lucrarii este identic, asa cum era de asteptat, in schimb, bibliografia difera. In formatul electronic, la paginile 8-9, exista o bibliografie selectiva care nu se regaseste si in teza in suport fizic. Autorii din care citeaza EUGEN NICOLAESCU nu se regasesc in bibliografia de la sfarsitul tezei, varianta print.

La pagina 3 a TEZEI de DOCTORAT, se afla urmatorul pasaj: „Auditorul intern isi va atinge obiectivele daca exista un sistem de control intern organizat, formalizat, periodic, constituit din: standard si norme profesionale, ghiduri procedurale, coduri deontologice (nu etice), care sa sustina morala profesiunii de audit, avand in vedere faptul ca auditorul trebuie sa fie in afara oricaror banuieli“. Acest fragment se regaseste integral la pagina 18, in cartea „Auditul Intern al Institutiilor Publice“.

Alt fragment regasit la pagina 5, in LUCRAREA de DOCTORAT, a fost gasit la pagina 20, in aceeasi carte a lui Ghita si Spranceana, pasaj insusit fara ghilimele si fara citare. In mai multe capitole, in partea teoretica a lucrarii, am identificat pasaje din teoreticienii economisti Marcel Ghita si Mihai Spranceana.

Un alt exemplu: in Capitolul III, „Sistemul de control si Auditul Intern“, la pagina 69, EUGEN NICOLAESCU prezinta caracteristicile controlului intern. „Toate functiile conducerii, inclusiv functia de audit intern, include activitati de control, care contribuie la evaluarea procesului managerial. Mai mult chiar, fiecare activitate trebuie sa aiba componenta ei de control, care o ajuta sa functioneze. Controlul intern, privit ca proces la dispozitia managerului, este un proces dinamic, care isi adapteaza permanent instrumentele si tehnicile la schimbarile survenite in cultura organizatiei determinate de gradul de competenta al managerilor“. Pasajul respectiv este copiat mot-à-mot din cartea autorilor Marcel Ghita si Mihai Spranceana, aflat la pagina 39, in cartea mentionata mai sus.

La pagina 71, in teza de doctorat, EUGEN NICOLAESCU trateaza o alta caracteristica a controlului intern, aceasta fiind universalitatea: „Sistemul de control intern reprezinta nu numai formulare, proceduri, tehnici, programe, instructiuni. Controlul intern este un proces realizat de catre personalul de la toate nivelele: atat de managementul de la varf, dar si de managementul de linie, adica responsabilii de compartimente, cat si de fiecare membru al entitatii“. Citatul respectiv se regaseste la pagina 40, in cartea lui Marcel Ghita si Mihai Spranceana.

CITESTE SI: IOHANNIS, DESPRE PLAGIATUL LUI OPREA: DOAR COMUNITATEA ACADEMICA POATE VERIFICA SUSPICIUNILE DE PLAGIAT

Biblioteca ASE nu permite fotocopierea TEZELOR de DOCTORAT, hotarare luata de Senatul universitatii, pentru a preintampina furtul intelectual. Potrivit prevederilor art. 170 din Legea 1/2011, conducatorul de doctorat raspunde impreuna cu autorul tezei de respectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv de asigurarea originalitatii continutului tezei.

PLAGIATUL este reglementat inca din 2004. Potrivit legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, plagiatul se defineste drept „expunerea intr-o opera scrisa sau o comunicare orala, inclusiv in format electronic, a unor texte, expresii, idei, demonstratii, date, ipoteze, teorii, rezultate ori metode stiintifice extrase din opere scrise, inclusiv in format electronic, ale altor autori, fara a mentiona acest lucru si fara a face trimitere la sursele originale”.

Contactat de Romania Libera, prof. univ. dr. EUGEN TURLEA sustine ca in 2007 „erau alte reguli academice, nu ca acum“. „Inainte, daca autorii din care citai erau trecuti la sfarsitul tezei, la bibliografie, totul era acceptat. Nu se foloseau ghilimelele, asa cum se cere acum“, a declarat coordonatorul de doctorat al lui EUGEN NICOLAESCU.

In plus, EUGEN TURLEA sustine ca nu-si mai aminteste sa fi fost consilierul personal al lui EUGEN NICOLAESCU, cand fostul ministru si-a sustinut doctoratul.

„Nu mai stiu exact. Eu am fost presedintele CNAS, apoi am fost si consilierul lui, dar nu am datele, cronologia la indemana. Nu stiu ce sa va spun. Poate am fost. Domnul Nicolaescu si-a realizat teza cum trebuie, mai ales ca atunci era si in Camera Auditorilor Financiari“, a spus EUGEN TURLEA.

O pozitie similara are si EUGEN NICOLAESCU. Acesta a declarat pentru Romania Libera ca, acum opt ani, regulile academice privind teza de doctorat erau altele.

„Atunci, Codul Deontologic ingaduia lipsa ghilimelelor, daca autorii erau trecuti fie la inceputul, fie la sfarsitul lucrarii. Am folosit nota de subsol. Ar trebui sa revad teza, a trecut foarte mult timp de atunci. Acum nu se mai accepta asa ceva, dar atunci nu era nici o problema“, a spus fostul ministru.

Intr-adevar, in unele pagini este folosita nota de subsol, dar aceasta apare ocazional. Intrebat de ce si-a angajat indrumatorul de doctorat drept consilier personal, EUGEN NICOLAESCU a declarat urmatoarele: „A fost consilierul meu, dar mi-am realizat teza in mod corect. In 2007, nu existau situatii de incompatibilitate, nu se discuta in acesti termeni, cum se obisnuieste acum“.

Totusi, scuza referitoare la lipsa ghilimelelor a fost demontata de mediul academic, atunci cand a fost analizata teza de doctorat a premierului Victor Ponta, si el acuzat de PLAGIAT. Motivul e simplu: regulile citarii sunt aceleasi.

Potrivit CV-ului aflat pe site-ul Camerei Deputatilor, EUGEN NICOLAESCU este din anul 2010, lector universitar doctor titular la Universitatea Crestina „Dimitrie Cantemir“, Facultatea de Finante, Banci si Contabilitate. Asadar, in baza titlului de doctor, seful grupului PNL din Parlament si-a urmat cariera in mediul universitar.

Sursa foto: gandul