Un fost VICEPRIMAR al Craiovei, trimis in JUDECATA de DNA

Procurorii DNA Craiova au trimis-o in JUDECATA, in stare de arest preventiv, pe CRISTINA CALANGIU, fost VICEPRIMAR al municipiului Craiova, pentru trafic de influenta, in forma continuata, alaturi de mai multe persoane care au detinut functii de conducere in cadrul Directiei Generale de Asistenta si Protectia Copilului Dolj, potrivit unui ocmunicat de presa al institutiei.

Conform sursei citate, au fost deferiti justitiei pentru fapte savarsite in functiile precizate: in stare de arest preventiv — Radu Smarandache, sef serviciu in Directia Generale de Asistenta si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj, pentru luare de mita, in forma continuata; Rodica Tenea, consilier juridic la Directia Juridica din cadrul Primariei Craiova, pentru trafic de influenta, in forma continuata; sub control judiciar — Ioana Munteanu, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, ambele in forma continuata, si dare de mita; in libertate — Maria Manolache, director general adjunct in DGASPC Dolj, pentru trafic de influenta; Carmen Oprea, sef Centru de Consiliere si Asistenta Specializata pentru Persoanele cu Tulburari de Spectru Autist din DGASPC Dolj, pentru favorizarea faptuitorului.

DNA precizeaza ca, in perioada 2013-2015, Radu Smarandache, in calitate de sef al Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanei Adulte cu Handicap, prin intermediul Ioanei Munteanu, a pretins si a primit, in sase randuri, suma totala de 4.000 de lei, de la persoane interesate sa obtina certificate de incadrare in grad de handicap, fara a fi indreptatite sau fara sa fie apartinatori ai acestora.

Citeste si: CRAIOVA: CRISTINA CALANGIU, fost viceprimar, RETINUTA pentru TRAFIC DE INFLUENTA

“In acest scop, inculpatul Smarandache — care avea printre atributiile specifice si pe acelea de a raspunde, de a verifica si de a aviza raportul de evaluare complexa, respectand criteriile de incadrare in grad de handicap — a intervenit pe langa membrii comisiei din cadrul Serviciului de Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Handicap Dolj, in scopul incadrarii acestor persoane in anumite grade de handicap. In perioada 2011 — 2015, inculpata Tenea, in calitate de consilier juridic, prin intermediul aceleiasi inculpate, a pretins si primit, in sase randuri, sume cuprinse intre 2.000 de lei si 8.000 de euro, in total 16.500 euro si 4.000 lei, de la persoane interesate sa se angajeze la diverse institutii din Craiova sau sa se pensioneze medical, prevalandu-se de relatiile pe care le are cu factorii de decizie in cadrul acestor institutii”, se arata in comunicat.

Procurorii sustin ca, in intervalul 2007-2014, perioada in care CRISTINA CALANGIU a ocupat functiile de manager al Spitalului Clinic de Urgenta nr. 1 Craiova (2006-2009) si viceprimar Craiova ( 2012-2015), prin intermediul Ioanei Munteanu, a pretins si primit sume cuprinse intre 15.000 lei si 8.000 euro, in total 50.500 euro si 15.000 lei, de la mai multe persoane pentru a fi angajate ca asistenti medicali sau infirmieri la unitati spitalicesti din municipiu.

“In octombrie 2014, in contextul organizarii unui concurs pentru ocuparea unor functii vacante in DGASPC Dolj, Maria Manolache, in intelegere cu Ioana Munteanu, a pretins si primit de la o persoana, printr-un intermediar, 3.000 lei. In schimbul acestor bani, Manolache trebuia sa intervina pe langa factorii de decizie cu atributii in organizarea si desfasurarea concursului, pentru ca persoana respectiva sa ocupe unul din posturile de ingrijitor scoase la concurs”, se precizeaza in text.

Anchetatorii au constatat ca intrucat persoana nu a promovat examenul, aceasta i-a restituit suma.

In 31 martie 2015, Carmen Oprea, sustin procurorii, l-a avertizat pe Radu Smarandache ca este vizat de o ancheta penala, activitate ce l-a determinat pe acesta sa contramandeze intalnirea pe care o avea cu Munteanu si sa distruga actele medicale ale unei persoane de la care acceptase 500 lei in scopul eliberarii pe numele acesteia a unui certificat de incadrare in grad de handicap. Ulterior, aceasta a aruncat actele respective intr-un tomberon de gunoi, de la locul de munca.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor Smarandache, Tenea, Calangiu si Munteanu.

Procurorii au beneficiat in cauza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Directiei Generale Anticoruptie.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Sursa foto: radicalonline.info