Un GRUP format din 84 cetateni ROMANI si rudele lor, REPATRIAT din FASIA GAZA

Un GRUP format din 84 cetateni ROMANI si membrii lor de familie a fost REPATRIAT, la cerere, luni, din FASIA GAZA si au ajuns in Romania in cursul acestei zile, a anuntat Ministerul Apararii Nationale (MApN).

Din celula de criza condusa de catre ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, au facut parte reprezentanti ai MApN, precum si ai altor institutii cu atributii in domeniul securitatii nationale.

Potrivit sursei citate, toate actiunile legate de REPATRIEREA cetatenilor au fost desfasurate sub directa coordonare a prim-ministrului Victor Ponta.

Costurile intregii operatiuni de evacuare au fost suportate din bugetul Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Citeste si: LINIE TELEFONICA GRATUITA pentru rudele cetatenilor romani din Gaza

Misiunile diplomatice ale Romaniei din zona au acordat, de la declansarea crizei, sprijin si asistenta consulara cetatenilor romani si membrilor familiilor acestora care au solicitat repatrierea, mai spun sursele citate. Suplimentar, din Centrala MAE au fost trimise echipe consulare dotate cu mijloace mobile de acordare a asistentei consulare.

La solicitarea MAE, ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, a dispus efectuarea misiunilor de evacuare  a grupului de cetateni cu doua aeronave de transport, de tip C 130 Hercules si C 27 J Spartan, din dotarea Fortelor Aeriene Romane, care au executat zboruri pe traseul Bucuresti Otopeni – Aeroportul International “Queen Alia” din Amman, Iordania si retur.

Grupul de cetateni romani si familiile acestora a fost preluat din Fasia Gaza, prin punctul de trecere a frontiere Erez (Israel) si a fost escortat pana la Amman, tranzitand teritoriile israelian si iordanian prin punctul de trecere a frontierei Allenby/ King Hussein Bridge (Iordania).

Citeste si: MAE a emis o ATENTIONARE DE CALATORIE pentru romanii care vor sa plece in ISRAEL si TERITORIILE PALESTINIENE

Din Amman, grupul a fost imbarcat cu destinatia Bucuresti, fiind asistat, pe intreaga durata a operatiunii, de echipe consulare formate din personal al misiunilor diplomatice ale Romaniei de la Tel Aviv, Ramallah, Amman, respectiv din Centrala MAE, precum si de personal militar specializat.

Autoritatile romane adreseaza multumiri autoritatilor israeliene, palestiniene si iordaniene, precum si Oficiului Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare de la Ierusalim pentru intreg sprijinul acordat pe durata operatiunilor de repatriere.

Sursa foto: mapn.ro